Világkiállítás

Full text search

Világkiállítás
A legújabban „Utak a jövőbe” címet viselő budapesti Expo eredeti ötlete még 1981-ben merült fel. A Hungexpo vezetése egy élelmiszer-ipari szak-világkiállítás helyszínének utóhasznosításával kívánta megoldani a lerobbant budapesti vásárváros korszerűsítését vagy nívósabb környezetbe költöztetését. 1986-ban – mivel akkortájt Ausztriában is egy világkiállítás terveit szövögették – az osztrák szövetségi kancellár felvetette a közös rendezés gondolatát. Alig 1 év elteltével, 1987. szept.-ben Grósz Károly miniszterelnök és Franz Vranitzky kancellár elvi megállapodást írtak alá az 1995-ös Bécs–Budapest Világkiállítás megrendezéséről, s 1988. máj. 18-án a 2 ország képviselői be is nyújtották pályázatukat Párizsban a Világkiállítások Nemzetközi Irodájához, a BIE-hez. Miközben Bécsben adott volt az Expo leendő helyszíne – a Donau Park, az ENSZ-város környéke –, Budapesten csak ez idő tájt kezdődött meg a helyszínkiválasztás a Fővárosi Tanács vezetésével. A felmerült 19 helyszín közül az első körben 5 maradt versenyben – a Kőbányai Vásárváros, Aquincum, Gazdagrét, Csepel, Csepel-Lágymányos –, melyek közül nov. 9-én a fővárosi testület a legköltségesebb infrastruktúra-fejleszlést igénylő Gazdagrétet jelölte ki.
A parlament először 1989. márc.-ban foglalkozott érdemben a kérdéssel, amikor is 15 ellenszavazattal, 15 tartózkodás mellett elfogadta a kormány beszámolóját az előkészületekről, gyakorlatilag áldását adva a „Hidak a jövőbe” elnevezésű Bécs–Budapest Expo 1995-ös megrendezéséhez. E szándéknyilatkozat azután a nov.-i ülésszakon újabb megerősítést nyert.
Közben az első többpárti választások előszele az Expo ügyét is megérintette: az ellenzéki pártok közül az MDF és a Kisgazdapárt a világkiállítás mellett, az SZDSZ és a Fidesz ellene foglalt állást. Szakmai körökben is megoszlottak a vélemények, a gazdaságkutató intézetek egymással homlokegyenest eltérő álláspontra helyezkedtek, s időközben az Expo feltétlen hívei között is vita kerekedett, elsősorban a helyszínről. Ennek eredményeképpen az érdekeltek hallgatólagosan érvénytelenítették a Fővárosi Tanács gazdagréti helyszínkijelölését, és 1989. dec.-ben a Csepel-sziget északi csúcsából, valamint a lágymányosi egyetemvárostól és a Boráros tértől délre húzódó vasúti területből álló helyszínben egyeztek meg. Nyilván a sok nyitott kérdés és vita miatt a Világkiállítások Nemzetközi Irodája (BIE) 1989-ben kétszer is elhalasztotta döntését az Expo-rendezés jogának odaítéléséről.
1990-ben a szabad választások nyomán megalakult kormány gyakorlatilag az előző rendszer egyetlen pozitív örökségének tekintette az Expót – kivéve annak 100 milliárd Ft-ot meghaladó költségvetési támogatás-igényét –, és júl.-ban határozatot fogadott el a rendezvény „vállalkozói alapon történő” finanszírozásának kidolgozásáról, melynek határidejét nov. közepében jelölte meg. Ennek részeként a Világkiállítási Programiroda nemzetközi pénzügyi felhívást tett közzé, amelyben a dél-budapesti kiállítási helyszín fejlesztésének 500 millió, a kiállítási pavilonok 300 millió, az Expóhoz közvetlenül kapcsolódó alap infrastrukturális és idegenforgalmi program 2 milliárd USD-s, valamint az ún. „nyílt infrastruktúra-fejlesztési program” nem kevesebb, mint 6 milliárd USD költségű projektjeire keresett befektetőket. Nemsokára az „eredményt” is közzétette a Programiroda, mely szerint összesen 8,5 milliárd USD befektetését ígérik a felhívásra beérkezett szándéknyilatkozatok. Ezzel azonban nem sikerült meggyőzni a kétkedőket: a helyhatósági választások után – okt. végén – megalakult Fővárosi Közgyűlés pl. kételyeit hangoztatta az Expo 1995-ös megrendezhetőségével kapcsolatban, és felkérte a kormányt, hogy Budapest nevében és terhére semmiféle elkötelező nyilatkozatot se tegyen. A bécsi városvezetés ekkor bejelentette: akár a magyarokkal, akár nélkülük, de mindenképpen megrendezi az Expót. Mindezek után a kormány, bár kinyilvánította, hogy a budapesti önkormányzat egyetértése nélkül nem támogatja a világkiállítás megrendezését, kérte az Expo feltételes bejegyzését a BIE-től. Alig 1 héttel később a Fővárosi Közgyűlés határozatot fogadott el, melyben egyértelműen elutasította a világkiállítás 1995-ös megrendezését, ám nem zárta ki, hogy 1 évvel később, 1996-ban, több feltétel együttes teljesülése esetén támogatná az Expót. A BIE pedig előbb dec.-re, majd dec.-ről a következő máj.-i közgyűlésére halasztotta a döntést.
Ilyen előzmények után 1991 végképp az ellentmondások, meglepetések, pálfordulások és bizonytalanságok éve volt Expo-ügyben. Márc.-ban került nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank szakértői véleménye, mely szerint a szándéknyilatkozatokból nem lehet kiolvasni a kormánybiztos által meghirdetett dollármilliárdokat, azok 90%-a pénzügyileg egyáltalán nem értékelhető. Az MNB nagy vihart kavart megállapítását cáfolandó Baráth Etele ezután újabb független szakértőket kért fel a szándéknyilatkozatok és egyáltalán az Expo finanszírozhatóságának vizsgálatára. Az eredmény ezúttal döntetlen volt: 2 bankvezető aggályosnak látta e szándéknyilatkozatokra alapozni az Expót, az IPOSZ és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szakértői viszont meggyőzőnek találták az ajánlatokat. Az Expo-pártiak érveit erősítette továbbá a Pénzügykutató Rt. nagy hozamokat ígérő tanulmánya, az Állami Számvevőszék viszont nem találta az Expót finanszírozhatónak.
A viták „gyümölcse” ápr.–máj.-ra ért be: a kormány – megszegve korábbi ígéretét, hogy tudniillik a főváros ellenére nem lesz Expo – ápr. 18-i ülésén áldását adta az 1995-ös világkiállításra, s e célra kilátásba helyezett 30 milliárd Ft-nyi költségvetési támogatást is. A fővárosi önkormányzat viszont éppen ellenkező következtetésre jutott: minthogy a testület tagjainak többsége úgy ítélte meg, nem teljesülnek az általuk korábban előírt konkrét jogi és szervezeti feltételek, ezért a máj. 9-i közgyűlésen úgy döntöttek: sem 1995-ben, sem 1996-ban nem támogatják a budapesti világkiállítás megrendezését. Az igazi meglepetést azonban a bécsiek okozták: a máj. 14-én megtartott népszavazáson az urnáknál 44%-os arányban megjelenő polgárok 65%-a elutasította az 1995-ös Expo tervét. Eközben a magyar kormány rövid időn belül kétszer is hitet tett a világkiállítás mellett: először – éppen a bécsi eredmény ismertté válása előtt néhány órával – az 1995-ös Bécs–Budapest Expo megrendezésének szándékát erősítette meg, majd – 1-2 órával a bécsi döntés után – már egy 1996-ban egyedül Budapesten megvalósítandó világkiállítás mellett foglalt állást. A kormány határozatát azután jún. elején a parlament is megerősítette: 192 szavazattal 72 ellenében, 24 tartózkodás mellett felhatalmazást adott a kormánynak arra, hogy kezdje meg a konkrét tárgyalásokat a befektetőkkel és a megrendezéshez szükséges törvényjavaslatot 1991. szept. 30-áig terjessze az Országgyűlés elé.
A BIE ezúttal is megadta Budapestnek az immáron menetrendszerű haladékot, de már nem minden fenntartás nélkül. A szervezet néhány tagja júl.-ban „magánemberként” Budapestre látogatott és egy kompromisszumos megoldást sugallt a magyar előkészítőknek. A külföldi szakemberek kifejtették, hogy – az eredeti 40 hektár és 6 hónap helyett – egy legfeljebb 25 hektáros, a dél-budapesti területre és az idegenforgalmi főszezon 3 hónapjára korlátozott Expót látnak a BIE döntéshozói által is megvalósíthatónak és méltánylandónak. A korábbi nagyszabású terveket elsősorban a finanszírozás nehézségeire, a pénzügyi kockázat beláthatatlanságára hivatkozva javasolták elvetni, hozzátéve, hogy információik szerint a szak-világkiállítások iránt az utóbbi időben mind a kiállítók, mind a látogatók érdeklődése csökkent. Felhívták továbbá a rendezők figyelmét, hogy a témát lehetőleg „ne a kultúra köréből válasszák”, hanem az valamilyen nagyon gyakorlati kérdés legyen, elsősorban a városfejlesztés területéről, mint amilyen pl. az épületfelújítás, a városi és városok közötti kommunikáció vagy a víztisztítás. A BIE szakemberei azt is hangsúlyozták: a szervezet előírása szerint a vállalkozói finanszírozáshoz is hatósági – állami vagy központi banki – garancia szükséges.
Bécs visszalépése után úgy tűnt, mintha Budapest álláspontja kissé elmozdult volna a korábbiakhoz képest. Demszky Gábor főpolgármester hangsúlyozta, hogy a Fővárosi Közgyűlés érvényes elutasító határozata kizárólag a Bécs–Budapest Világkiállításra vonatkozik, a budapestivel kapcsolatban még „nyitott” a testület, annak ellenére, hogy a programiroda által kidolgozott tervezetet tárgyalásra alkalmatlannak ítéli. A kormány ekkor ismételten biztosította a főpolgármestert: Budapest ellenére nem lesz Expo. A kormány szept. 26-i ülésén azonban a főváros tudtán kívül megtárgyalta az Expo-törvényjavaslat többször módosított változatát és sürgősséggel a parlament elé terjesztette azt. A főpolgármester a kormányülés után 1 nappal úgy nyilatkozott: a tervezet elolvasása megerősítette azt a meggyőződését, hogy változatlanul az Expo elvetését kell javasolnia a közgyűlésnek; ezt a testület 33 igen, 26 nem és 6 tartózkodás mellett teljesítette is. Két nappal később a kormány szóvivői nyilatkozatban jelentette be: „lemondott az 1996-os világkiállítás megrendezéséről, mert a főváros részvétele nélkül nem lát esélyt a sikerre”. Kádár Béla külgazdasági miniszter viszont „fekete napnak” minősítette okt. 10-ét, amikor a főváros nemet mondott az Expóra, s ezzel úgymond a kormányt is e lépésre kényszerítette, Palotás János MDF-képviselő, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke, az Expo egyik legelkötelezettebb pártfogója pedig az Expo megmentésének reményében országos aláírásgyűjtésbe kezdett, népszavazás kiírása érdekében.
Bár a népszavazás kiírásához szükséges 100 ezer aláírás összegyűlt, a kezdeményezők az év végéig mégsem nyújtották be azokat a parlament elnökének. Igaz, az események kedvük szerinti fordulatot vettek; a kormány, korábbi nemleges határozatát puszta állásfoglalásnak lefokozva, mégiscsak az Expo mellett döntött, s 2 szavazat híján kétharmados többséggel erre áldását adta a parlament is – köztük azok a kormánytagok is, akik korábban fenntartásaikat hangoztatták. Ezúttal azonban a BIE okozott meglepetést: többszöri, magyar kérésre elfogadott halasztás után a szervezet végrehajtó bizottsága most maga kért 3 hónap türelmet a budapesti Expo ügyében meghozandó végső döntésig.
Ha febr.-ban a BIE jóváhagyja a magyar terveket, akkor 1996-ban 6 hónapon át tart majd nyitva a budapesti szak-világkiállítás, melynek témáiként „a kultúrák találkozását”, „a feltámadó környezetet” és „a békés kommunikációt” jelölték meg a magyar előkészítők. Az Expo rendezője az elfogadott törvény szerint a magyar kormány, amely e feladatát a költségvetési intézmény formájában működő programiroda útján látja el. A világkiállítás megvalósításához az állami költségvetésből 1996-ig, éves ütemezésben, 1990. évi áron 17 milliárd Ft juttatását írja elő a jogszabály, amely összeg – a Kupa-program inflációs előrejelzéseit figyelembe véve – a korábban ígért 30 milliárd Ft-os, folyó áron számított finanszírozásnak felel meg.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me