BELGIUM

Full text search

BELGIUM
1. Keresztény Néppárt (CVP): a legerősebb párt. 1945-ben alakult, a katolikus egyház és a Katolikus Szakszervezeti Szövetség támogatását élvezi, flamand érdekeket képvisel. Az egykori Katolikus Párt utóda, mint a Keresztényszociális Párt is, amely a vallon érdekek kifejezője.
2. Az 1885-ben marxista csoportból alakult Belga Szocialista Párt utódpártjai (a szakadás 1978-ban történt): a flamand SP (Socialistische Partij) és a vallon PS (Parti Socialiste).
3. Népi Unió (VU): flamand nacionalista párt, 1953 óta létezik.
4. A liberális pártok a flamand Szabadság és Haladás Pártja (PVV) – ennek vezetőjét bízták meg a legutóbbi kormányalakítással – és a vallon Liberális Reform Párt (PRL). Hasonló választóvonal található a 2 környezetvédő párt, a vallon Ecolo és a flamand Agalev (Élj másként) között.
5. Az 1991. nov.-ben tartott parlamenti választáson előretörtek a szélsőjobboldali, fajvédő jelszavakkal fellépő pártok, így a Flamand Blokk és a Nemzeti Front. Bekerült a parlamentbe a Rossem-lista, amelynek alapítója egy csalással vádolt flamand üzletember, Van Rossem.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me