ÍRORSZÁG

Full text search

ÍRORSZÁG
1. Fianna Fáil (Köztársasági Párt): az Észak-Írországgal való békés egyesülés híve, 1926-ban alapították, koalíciós partnere a Haladó Demokrata Párt (1985-ben hozták létre a „thatcheri” gazdaságpolitika követői).
2. Az ellenzék legfontosabb pártjai: Egyesült Írország Pártja (1933 óta működik, konzervatív, az Észak-Írországgal való békés egyesülés híve, a külföldi beruházások szorgalmazója); Munkáspárt (eredetileg 1912-től a szakszervezetek politikai szárnya, 1930-tól önálló, a kiterjedt szociális gondoskodás és az erős állami szektor híve); Munkások Pártja (1905-ben alakult, célja az egységes szocialista Írország); Haladó Demokraták (1985-ben alapították, liberális, céljai az állam és egyház különválasztása, alkotmányreform a magánszektor bátorítása, békés egyesülés Észak-Írországgal); Írország Kommunista Pártja (1933 óta létezik).
3. Külön említést érdemel a Sinn Fein. 1905-ben hozták létre a brit uralom megdöntésére. Célja az Észak-Írországgal való egyesülés. 1986-ban kivált belőle az észak-írországi terrorakciókat támogató Köztársasági Sinn Fein.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me