IZRAEL

Full text search

IZRAEL
1. Likud (Konszolidáció): a legerősebb párt, 1973-ban alakult az 1948-ban alapított Szabadságpárt (Herut) és az 1961 óta működő Liberális Párt s több kisebb csoport egyesüléséből; vezetője Samir kormányfő. Célja az 1922 utáni palesztin mandátumi terület egyesítése, de belpolitikai kérdésekben az egyes áramlatok gyakran egymással küzdenek. A Likud vezette jobboldali kormánykoalíció tagjai elsősorban kis létszámú, de erősödő befolyású vallási pártok: az 1956 óta létező Nemzeti Vallási Párt, amely a vallási előírások, szokások szigorú érvényesítését, alkotmányban rögzítését akarja; a Shas (a Szefárd Tóraőrzők) ultraortodox vallási párt, 1984-ben szakadt ki az Agudat Israel (Izrael Egysége) hasonló arculatú pártból; Tehija (Újjászületés): 1979-ben a Likudból kivált jobboldali, nacionalista csoportok alapították, a megszállt területek teljes annektálását akarják; Tzomet (Cionista Újjászületés Mozgalma): 1988-ban a korábbi vezérkari főnök, Rafael Eitan alapította; Moledet (Anyaföld): 1988-ban Ze’evi tartalékos tábornok szervezte meg, a megszállt területek teljes annektálását, az arab lakosság kitelepítését akarja, ezért hívják „Transzferpárt”-nak; MAZI (Mozgalom a cionista eszme megvalósításáért).
2. Munkáspárt: a legfontosabb ellenzéki párt, 1968-ban egyesült az Izraeli Munkások Pártja (Mapai) – 1930-ban alakult, mérsékelt szocialista, fő történelmi személyiségei Ben Gurion és Golda Meir – az Izraeli Munkáslistával (Rafi) és a Cion Munkásai nevű szervezettel.
3. Baloldali cionista, szocialista szervezetként alakult 1948-ban az Egyesült Munkáspárt (Magam), amely magába foglalta az Ifjú Gárdát (Ha Shomer Ha Tzair). Hagyományosan az arabok nagyobb egyenlőségéért és a munkásmozgalom elleni korlátozások eltörléséért lépett fel. A Hadas (Demokratikus Front a békéért és az egyenlőségért) 1919-ben alakult, Palesztina, majd Izrael Kommunista Pártja néven működött. Zsidók és arabok egyaránt tagjai. Célja a megszállt területek visszaadása, Izrael Állam és a palesztinok nemzeti jogainak elismerése, közel-keleti rendezés a BT-határozatok alapján, az arab kisebbség és a keleti zsidó közösségek diszkriminálásának megszüntetése. A Ratz (Polgárjogi és békemozgalom) 1973 óta működik, a vallási diszkriminációt elutasítja, a palesztinokkal és az arab országokkal békét akar. Vezetője Szulamit Aloni asszony. A Haladó Békelista zsidó-arab pártot 1984-ben alapították, célja a PFSZ elismerése Az Együtt (Yahad) Pártot 1984-ben Ezer Weizman korábbi védelmi miniszter alapította, a békés rendezés, az arab vezetőkkel való közvetlen tárgyalás híve. A Telem (Az Állam Megújításának Mozgalma) alapítója 1981-ben Mose Dajan egykori hadügyminiszter volt, pártja a Likudot támogatja, de ellenzi a megszállt területek annektálását, a palesztin autonómia híve. Legális párt az 1988-ban alapított Arab Demokratikus Párt, a palesztin nép önrendelkezési jogainak hirdetője, vezetője korábban a Munkáspárt tagja volt.
4. Kach: szélsőségesen arabellenes, betiltott szervezet; alapítója a meggyilkolt Kahane rabbi, az amerikai Zsidó Védelmi Liga valamikori vezetője volt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me