KANADA

Full text search

KANADA
1. Haladó Konzervatív Párt: megnyerte az 1988. évi általános választásokat, vezetője a kormányfő, Brian Mulroney. A képviselőházban abszolút többsége van (295 helyből 159). 1854 óta működik, hagyományosan az ország egységének híve, kevésbé kompromisszumkész a québeci szeparatistákkal.
2. Kanadai Liberális Párt: a legerősebb ellenzéki párt, a szociális piacgazdaság, a rendezett szövetségi-tartományi kapcsolatok, a nyitottabb külpolitika híve. Legismertebb személyisége Pierre Trudeau volt, aki a 70-es években négyszer alakított kormányt. Jelenleg 80 képviselője van.
3. Új Demokrata Párt: 1961-ben alakult, szociáldemokrata, 44 képviselője van, vezetője Audrey McLaughlin (az első női politikus egy jelentős észak-amerikai párt élén). A gazdasági nacionalizmus, a kiterjedt társadalmi juttatások híve.
4. Kanadai Reformpárt: a nyugati tartományok szövetségi szintű képviseletére tör, 1 helye van a képviselőházban. Szövetségi szinten – parlamenti képviselet nélkül – működik a Zöld Párt, a Kommunista Párt (1921-ben alapították) és a Szabadelvű Párt.
5. A föderatív jelleg miatt növekvő szerephez jutottak egyes tartományi politikai csoportok, elsősorban a francia közösség érdekeit képviselő szeparatista pártok Québecben. A Québec Párt 1968 óta működik, szociáldemokrata jellegű, a tartomány politikai szuverenitását szorgalmazza, de gazdasági társulást akar Kanadával. A belőle kivált Függetlenségi Párt a teljes elszakadás híve. Ugyanakkor a Haladó Konzervatív Pártból kivált a szövetségi képviselőház 9 tagja, s létrehozta a Québeci Blokkot, amely így a tartomány képviseletét országos szintre emelte. A Szociális Hitelpárt 1935-ben alakult, s azt követően 1977-ig uralta Alberta tartományt, 1975 óta pedig Brit-Kolumbiát. 1980 óta nincs szövetségi szintű képviselete.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me