LITVÁNIA

Full text search

LITVÁNIA
1. Sajudis (Litván Reform Mozgalom): az 1991. szept.-ben újra függetlenné, majd ENSZ-taggá vált ország vezető politikai ereje, kétharmados parlamenti többséggel rendelkezik. 1988-ban alakították a gorbacsovi reformok támogatására, de a szervezeten belül kezdettől fogva ütköztek a liberális, szociáldemokrata irányzatok a jobboldali áramlatokkal, amelyek a 2 világháború közötti Litvánia értékeihez való visszatérés és a Moszkvával való radikális szakítás hívei voltak. Végül az utóbbiak jutottak domináns szerephez. Fő képviselőjük, Vytautas Landsbergis, a parlament elnöke, államfő korábban a Sajudis elnöke is volt.
2. A politikai pártok újjáéledése zajlott le az elmúlt 2 évben. Működik az eredetileg 1896-ban alapított Szociáldemokrata Párt (befolyásos személyiségei között van Prunskiene asszony, aki 1990. márc.-tól 1991 elejéig kormányfő, a Moszkvával való szakítás tárgyalásos megoldásának híve volt), a Litván Nemzeti Unió (eredetileg 1924-ben alapították), az 1917-ben alakult. 1989-ben újjászervezett Kereszténydemokrata Párt, s legalizálták az 1981-ben létrehozott Litván Szabadság Ligát. 1989–90-ben több új politikai szervezet jelent meg: a parlamenti demokráciát akaró Demokrata Párt, a Függetlenség Pártja, a Humanizmus Pártja, s a semleges, demilitarizált Litvániát szorgalmazó Zöld Párt.
3. Litván Kommunista Párt: 1991. aug.-ban a moszkvai puccs után betiltották, jelenleg illegalitásban működik, főtitkára, Mikolas Burokevicius ellen elfogatási parancs van érvényben. A párt a 20. sz. elején alakult, a független Litvániában 1926-ban betiltották, majd 1940-ben az ország szovjet annektálásakor legalizálták. 1989-ben a párt 2 részre szakadt. A Moszkvához hű erők megőrizték a régi nevet, míg a Sajudisszal együttműködők Litvánia Demokratikus Munkáspártja elnevezéssel kiváltak, az elnök Mykolas Brazauskas. A moszkvai puccs után betiltották az Egység Párt nevű, 1988-ban létrehozott, az orosz ajkú lakosság érdekeit kifejező, a Moszkvával való szakítást ellenző szervezetet is.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me