MADAGASZKÁR

Full text search

MADAGASZKÁR
Az ország politikai életét sokáig a pártok nagy száma jellemezte, ám az 1975-ös alkotmánymódosítás után csak a Nemzeti Front részeiként létezhettek. 1990. márc.-tól engedélyezték újra a többpártrendszert.
1. Malgasi Forradalmi Élcsapat (AREMA); a Nemzeti Front vezető pártja, 1976-ban hozta létre Didier Ratsiraka, aki 1 évvel korábban katonai vezetőként jutott hatalomra, s jelenleg is az ország elnöke. A 137 parlamenti helyből 120 ezé a párté. A kormányzat támogatója az 1958-ban alapított Kongresszus Párt Madagaszkár Függetlenségéért (AKFM), amely 1989-ben kettészakadt, egyik szárnya ellenzékbe vonult. Eredetileg radikális, baloldali, nacionalista szövetség. Nemzeti Mozgalom Madagaszkár Függetlenségéért (Monima): baloldali, nacionalista párt, 1958 óta létezik.
2. Madagaszkári Demokratikus Szövetség nevű ellenzéki csoportosulás fő pártjai: Népi Kezdeményezés a Nemzeti Egységért (VITM), centrista, katolikus irányultságú szervezet, Ratsiraka elődjének, Tsirananu elnöknek a támogatóit tömöríti; a Proletár Hatalomért Mozgalom (MFM): eredetileg 1972-ben radikális baloldali diákok alapították, a legutóbbi választáson liberális pártként, a piacgazdaság és többpártrendszer híveként szerzett 7 mandátumot; Szocialista Monima (VSM), 1977-ben a Monima-párttal szakítva jött létre.
3. További parlamenti pártok: AKFM-Megújulás, Malgasi Kereszténydemokrata Unió. Említést érdemel a Szociáldemokrata Párt, amelyet 1957-ben az ország későbbi első elnöke, Tiranana alapított és fia 1990-ben felújított, ill. a párizsi száműzetésben 1987-ben létrehozott ellenkormány, a Madagaszkári Bizottság a Demokráciáért és Fejlődésért.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me