NICARAGUA

Full text search

NICARAGUA
Elnöki politikai rendszer működik.
1. Nemzeti Ellenzéki Unió: 1990 óta az unióba tömörült pártok vannak hatalmon. Vezetője az államfő, Vioteta Barrios de Chamorro. Az Unió a Nemzetgyűlésben is többségben van. A 14 pártból álló koalíció 1989 óta létezik. Azok a szervezetek alkotják, amelyek az 1979–90 között hatalmon lévő sandinistákkal párbeszédet folytattak, elnevezése is innen származik. A koalíció az erősen konzervatívoktól „balos” kommunistáig terjed. Tagjai: Nemzeti Konzervatív Párt (1979-ben alapították, a történelmi Nicaraguai Konzervatív Párt örököse); Népi Konzervatív Szövetség (1985 óta működik); Konzervatív Nemzeti Akciópárt (1989 óta létezik); Független Liberális Párt (1944-ben szerveződött, részt vett a Somoza-diktatúra ellen küzdő Széles Ellenzéki Frontban, és 1979 után tagja volt a sandinisták vezette Hazafias Frontnak, vezetője – az ország jelenlegi alelnöke – Virgilio Godoy részt vett a sandinista kormányban is, de 1984-ben ellenzékbe vonult, az ellenzéki unió legerősebb szervezete); Liberális Párt (1985-ben alakult); Liberális Alkotmányos Párt (1968 óta működik); Keresztényszociális Népi Párt (1976-ban alakult, tagja volt a Hazafias Frontnak, de szembekerült a sandinistákkal az egyházzal való konfrontáció miatt); az előbbiből kivált Nemzeti Akció Párt és Nemzeti Bizalom Demokratikus Pártja; Közép-Amerikai Integráció Pártja; Nicaraguai Demokratikus Mozgalom (1978-ban alakult kis baloldali párt, kezdetben együttműködött a sandinistákkal, de szembekerült vele, vezetője a „kontra”-vezér Alfonso Rohello Callejas); Szociáldemokrata Párt (1979-ben alakult); Nicaraguai Szocialista Párt (1937-ben hozták létre a moszkvai orientációjú kommunista pártként, fokozatosan szociáldemokratává vált); Nicaraguai Kommunista Párt (1970-ben szerveződött Kína-barát csoportként, a szocialista pártból vált ki).
2. Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front: az ellenzék fő ereje. 1961-ben castroista gerillacsoportként jött létre, nevét az 1920-as évek amerikai megszállása elleni felkelés vezetője, Augusto César Sandino után kapta. A Somoza-diktatúra idején eredeti alapítóit meggyilkolták. 1975-től 3 áramlata volt a meghatározó: 2 kisebb marxista csoport, ill. a legnagyobb ún. „Harmadik Párt”, amely pragmatista alapon egyesítette a Somoza-ellenes erőket. A 3 áramlat az 1978-as offenzíva idején közösen lépett fel, egyenlő számban képviseltették magukat az Egyesített Nemzeti Direktóriumban. 1979-ben a Somoza-rendszer megdöntése után a Hazafias Frontot vezető sandinisták vették át a hatalmat. Kezdetben a mérsékelt szárny befolyása érvényesült, de a 80-as évek közepétől legtöbb képviselőjük kilépett a vezetésből és ellenzékbe vonult. A sandinisták szociális-gazdasági reformprogramja radikálizálódott, a hatalom koncentrációja ment végbe, felléptek a polgári ellenzékkel szemben. Ezt a tendenciát erősítette a „kontrákkal” vívott fegyveres harc. 1990. febr.-ban – a súlyos gazdasági helyzet és diktatórikus törekvések miatt – elvesztették a választást. A front vezetője Daniel Ortega korábbi államfő.
3. Az 1957-ben alakított centrista Nicaraguai Keresztényszociális Párt, a Somoza-diktatúra ellen lépett fel. 1990-ben önálló elnökjelöltje volt. A Forradalmi Egységmozgalom a sandinista forradalomból kiábrándult politikusok csoportja, vezetője a főváros, Managua korábbi polgármestere.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me