OLASZORSZÁG

Full text search

OLASZORSZÁG
1. Kereszténydemokrata Párt, (DC): az ország legjelentősebb politikai pártja, hivatalosan 1943-ban alakult. A 20. sz. elején alapított kereszténydemokrata mozgalom – Néppárt – örököse. Az antifasiszta ellenállás résztvevője. A II. világháború után 1948-ban De Gasperi vezetésével vált a fő erővé. A legkülönbözőbb áramlatok koalíciója, de meghatározó irányzata a jobbközép, konzervatív csoport. Egyszerre jellemzi az egyház jelenfős befolyása és bizonyos szociális reformgondolkodás. A mérsékelt, a kommunistákkal történelmi kiegyezésre hajló vezetőjét, Aldo Morót 1978-ban a „Vörös Brigádok” terrorista szervezet gyilkolta meg. Főtitkára Aldo Forlani.
A DC koalíciós partnerei: a balközép Szoclalista Párt, főtitkára Bettino Craxi. 1892-ben alakult. Történetét a pártszakadások sorozata jellemzi. Az 1945 utáni években folytatott politikájával ellentétben elutasítja a kommunistákkal való országos együttműködést, a Szocialista Internacionálé tagja; Olasz Szociáldemokrata Párt: 1969-ben alakult, eredetileg 1947-ben a Pietro Kenni vezette szocialista pártból kivált centrista csoport hozta létre, alapítója és vezetője Giuseppe Saragat volt; Liberális Párt: 1848-ban alakult, a szabad vállalkozás híve, támogatói főleg a kisvállalkozók. A koalíciót kívülről segíti a Republikánus Párt, 1897-ben Giuseppe Mazzini mérsékelt baloldali elveit követők hozták létre, liberális pártnak számít.
2. Baloldal Demokratikus Pártja: a legnagyobb ellenzéki párt, amely az Olasz Kommunista Párt utóda, nevét a párt átalakításakor, 1991 elején kapta. A pártot 1921-ben a szocialistáktól kivált csoport alapította. Leghíresebb vezetői Antonio Gramsci, Palmiro Togliatti, Luigi Longo és Enrico Berlinguer. A II. világháború idején az antifasiszta ellenállás vezető ereje, a háború utáni koalíciós kormány részvevője. Nyugat-Európa legerősebb kommunista pártja, 1956 után elsőként szakít a sztálinizmussal, válik függetlenné Moszkvától. A széles körű társadalmi-gazdasági reformok, a demokratikus szocializmus hirdetője, az ún. „eurokommunista” irányzat elindítója. Országos befolyásának, parlamenti erejének csúcspontja az 1976-os választás, a szavazatok több mint 34%-át kapta. Előbb a berlingueri „történelmi kompromisszummal” a DC-vel való kiegyezést, majd a „demokratikus alternatíva” stratégiájával a szocialistákkal való partnerséget akarta elérni. Mindkét elképzelés kudarcot vallott. A 80-as évek végére, bár még mindig az ország második pártja, befolyása visszaesett. A hagyományos kommunista felfogással 1990–91-ben szakított, ekkor kapta új nevét. Főtitkára Achille Occhetto. Az 1991-es kongresszuson kivált belőle a szociáldemokratizálódást elutasító Kommunista Újjászületés (vezetője Armando Cosutta), amely egyesülni akar az 1977-ben alakult Proletár Demokráciával.
3. A baloldali pártok közé tartozik a főleg középosztálybelieket tömörítő, polgári és emberi jogok szószólójának számító Radikális Párt. 1987 óta működik a környezetvédő, antinukleáris Zöld Párt.
4. Az olasz alkotmány tiltja a Fasiszta Párt ujjáélesztését, viszont legális parlamenti párt az 1946 óta működő neofasiszta Olasz Szociális Mozgalom – Nemzeti Jobboldal.
5. A Dél-Tiroli Néppárt az Alto Adige tartomány németajkú lakosságának mérsékelt pártja, ellenlábasa a militáns Haza Frontja. A regionális pártok megerősödése a politikai élet új jellemzője. A legerősebb a Lombard Liga, amelynek a fejlett északon mind nagyobb befolyása van. Elutasítja a hagyományos pártokat, „Róma uralmát”, az egységes államszervezetet, a szegény „Dél eltartását”, a bevándorlást.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me