ROMÁNIA

Full text search

ROMÁNIA
Az 1989-es karácsonyi forradalom után rendkívül gyorsan kialakult a többpártrendszer. 1991 végén közel 130 bejegyzett politikai párt, szervezet működött.
1. Nemzeti Megmentés Frontja: 1989. dec.-ben a Ceauşescu-rendszer megdöntésének napján alakult. Kezdetben 145 tagja volt, elsősorban reformkommunisták, korábbi ellenzékiek, értelmiségiek és katonák. Az első, 1990. máj.-i választásig Ion Iliescu ideiglenes államfő volt a vezetője. A választásra párttá alakult, a parlamentben nagy többséget szerzett, Iliescut államfővé választották, s a Front alakított kormányt. Hivatalos programjában a többpárti demokráciát, szabadságot, a gazdaság privatizálását, a külföldi tőkebefektetések ösztönzését hirdeti. Deklarált célja a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása, azonban kezdeményezője volt az új alkotmánynak, amely e jogokat csak nagy általánosságban említi, a forradalom után ígértnél sokkal szűkebbre vonja. Olyan, a Ceauşescu-rendszerrel szemben álló ellenzéki személyek, mint Doina Cornea és Dumitru Mazilu kiléptek a Frontból, vagy lemondtak vezető tisztségükről.
A második legerősebb parlamenti párt a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség, amely a karácsonyi forradalom után, 1989. dec.-ben szerveződött újjá. A romániai magyarság legfontosabb szervezete, amely nemzeti kisebbség etnikai szövetségeként van bejegyezve. Az új alkotmány vitája során olyan javaslatok is elhangzottak, hogy az etnikai szervezetek ne indulhassanak a választásokon. Tiszteletbeli elnöke Tőkés László váradi püspök, társelnökei Domokos Géza és Szőcs Géza. Az RMDSZ-en belül viták forrása a kormányhoz, a Nemzeti Megmentés Frontjához való viszony. 1991 őszén az RMDSZ elutasította a koalíciós kormányba való belépést, mert nem látta biztosítottnak a 2 milliós magyar kisebbség jogait.
2. Románia történelmi pártjai sorra újraéledtek 1989 után. A Nemzeti Liberális Párt 1869-ben alakult, 1947-ben betiltották. 1990-ben egyesült a Szocialista Liberális Párttal. Vezetője Radu Campeanu. Célja az állami hatalommegosztás, többpárti demokrácia, a szakszervezeti jogok, minden nemzetiség egyenlő jogainak biztosítása, a fokozatos privatizáció az iparban és a mezőgazdaságban. Ifjúsági szárnya 1990-ben kivált és a Kolozsvári Demokrata Párttal létrehozta a Liberális Színezetű Pártot. A pártban bekövetkezett szakadás után 1990-ben jött létre a Liberális Unió, vezetője Ian Bratianu.
A Kereszténydemokrata Nemzeti Paraszt Párt 1990-ben jött létre, amikor egyesült a Kereszténydemokrata Párt és a hagyományos Nemzeti Parasztpárt. Ez utóbbit ugyancsak 1869-ben alapították, majd 1989-ben szerveződött meg újra. 1990-ben kivált belőle az egyesülést ellenző csoport és az eredeti névvel pártot alapított. A pluralista demokrácia, a piacgazdasághoz való visszatérés, a paraszti magántulajdon helyreállításának híve, keresztény erkölcsi értékek támogatója. Vezetője Corneliu Çoposu.
3. 1990 óta működik a Románok Nemzeti Egységpártja, amely a Román Népfront és az Erdélyi Románok Pártja fúziójával jött létre és általában a Vatra Romaneasca pártjaként nevezik. Szélsőséges, nacionalista, kisebbségi jogokat tagadó szervezet.
A Demokrata Agrár Párt fő támogatói a mezőgazdaságban dolgozók, a vidék védelmezőjeként lép fel. A Román Környezetvédő Mozgalom, ill. a Román Környezetvédő Párt 1990 óta létezik, parlamenti képviseletük van; pacifista, humanista értékek hirdetője.
4. A Szocialista Munkáspártot 1990-ben a Román Kommunista Párt tagjai és a Demokratikus Munkáspárt hozták létre, elnöke Ilie Verdet, aki a Ceauşescu-rendszerben vezető tisztségeket töltött be, de posztjairól távozásra kényszerítették. A párt az RKP jogutódjának tartja magát, de időközben bejegyzését kérte a Román Kommunista Párt is.
5. 1990-ben alakult meg a Polgári Szövetség, a parlamenten kívüli ellenzék szervezete. Élesen szembeszállt a Fronttal, amelyet hatalomátmentéssel vádol. Első elnöke Marian Munteanu.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me