VENEZUELA

Full text search

VENEZUELA
1. Demokratikus Akciópárt: az ország vezető pártja. Még 1936-ban, Demokratikus Nemzeti Pártként alakult, 1941 óta legális, azóta viseli jelenlegi nevét. A Szocialista Internacionálé tagja, a szociális piacgazdaság híve. Vezetője az államfő, Carlos Andrés Peres.
2. Keresztényszociális Párt: az ország másik igazán jelentős pártja. 1946 óta működik. Mérsékelten konzervatív, a katolikus egyház szociális programjának hirdetője, de a párton belül egyszerre találhatók meg ultrakonzervatív és baloldali egyházi körök is.
3. A fontosabb pártok közé tartozik az 1971-ben létrehozott Mozgalom a Szocializmusért és a vele együtt fellépő, 1960-ban szervezett, egy ideig városi gerillaháborút is folytatott Forradalmi Baloldal Mozgalma. Bejutott a parlamentbe az 1979 óta létező Új Demokratikus Generáció nevű jobboldali politikai csoportosulás és az 1983-ban alapított Radikális Ügy elnevezésű szélsőbaloldali szervezet is. A legutóbbi választás nagy vesztese a Demokratikus Köztársasági Unió volt. A párt 1946-ban lépett színre, sokáig az ország második legnagyobb pártja volt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me