1906

Full text search

1906
Január 21. – A Masaryk-féle ún. realista néppárt és a Haladó Polgári Klub nevet viselő szervezet fúziójából megalakul a Cseh Haladó Párt.
Március 2–3. – Az Ifjúcseh Szabadelvű Párt értekezletén kidolgozzák a Karel Kramář megfogalmazta pozitív politika programját, amely a pártba belépett fiatal cseh értelmiség számára nyújt nagyobb mozgásteret.
Március 18. – Az SZSZDP II. kongresszusa a Magyarországi Szociáldemokrata Munkáspártba való visszatérés mellett dönt. Az egységes magyarországi párton belül viszont megmarad a Szlovák Intézőbizottság, amely 1918-ig sok esetben önálló politikai irányvonalat képvisel.
Május 5. – A magyarországi képviselőházi választásokon a 18 ellenzéki szlovák jelölt közül 7-et megválasztanak. A 6 néppárti és 1 nemzeti párti képviselőre összesen 13340 fő szavaz. Ez a kiegyezés kori szlovák ellenzéki politika legnagyobb magyarországi sikere.
Július 3. – A magyarországi parlament nemzetiségi klubja önálló felirati javaslatában követeli az általános választójog bevezetését, a nemzetiségi jogok tiszteletben tartását és kiterjesztését.
November 16. – Ferdiš Juríga szlovák országgyűlési képviselőt magyarellenes izgatás vádjával a pozsonyi törvényszék 2 évi fogházbüntetésre ítéli.
December 8. – A rózsahegyi bíróságon magyarellenes izgatásért Andrej Hlinka katolikus lelkészt, az SZNP elnökét és Vavro Šrobár orvost, az SZNP csehszlovák orientációjú vezető képviselőjét 2, ill.1 év fogházbüntetésre ítélik. A perben további 9 vádlottat ítélnek 2–5 havi fogházbüntetésre.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me