1928

Full text search

1928
Január 1. – A köztársaság jubileumi éve időzített politikai bomba robbantásával kezdődik: a Szlovák Néppárt egyik vezetője, Vojtech Tuka a párt napilapjában cikket közöl arról, hogy a turócszentmártoni szlovák deklaráció (1918. okt. 30.) titkos záradéka szerint 1928. okt. 28-án Szlovákiában vacuum juris áll be, mivel 10 év elteltével a szlovákoknak joguk van újra dönteniük országuk sorsáról. A cikk nyomán indult per során bebizonyosodik, hogy Tuka a magyar kormány részére is dolgozott.
Január 28–29. – A CSSZDP kongresszusán határozat születik a csehországi német szociáldemokratákkal való fokozatos szervezeti egyesülésről.
Július 6. – A Klement Gottwald vezette, bolsevizált CSKP „Vörös nap” néven sikertelennek bizonyuló erődemonstrációt szervez Prágában.
Augusztus 3–13. – A prágai magyar egyetemisták Szent György Körének gombaszögi táborozásán megalakul a csehszlovákiai fiatal magyar baloldali értelmiség Sarló mozgalma.
Október 9. – Egy új prágai szálloda a befejezés előtt összedől (60 halálos áldozat).
Október 28. – Látványos ünnepségeken emlékeznek meg a köztársaság kikiáltásának 10. évfordulójáról. – G. B. Shaw egy jubileumi írásában azt tudatja a csehszlovák közvéleménnyel, hogy inkább szeretne lenni magyar Masaryk köztársaságában, mint csehszlovák Horthy államában, amire a budapesti sajtó Shaw műveinek betiltását követelve reagál.
December 2. – A helyhatósági választásokon a kormánypártok nem szerzik meg az abszolút többséget, de sikerül elérniük, hogy nem kell új kormányt alakítani. Szlovákiában a választások – az új közigazgatási beosztásnak megfelelően – egyúttal az első szlovákiai tartománygyűlési választást is jelentik.
Az év folyamán – Megjelenik az F. X. Šalda (a csehek Németh Lászlója) által alapított, de a kommunista párt által kiadott Tvorba c. színvonalas baloldali elméleti és művészeti folyóirat első száma. – Szlovákiában és Kárpátalján 2830 szlovák, 115 rutén, 103 német, 703 magyar, 56 vegyes tannyelvű népiskola működik. Az 1918 előtti magyarosító iskolapolitika ellenhatásaként a háború előtti 344 szlovák, 22 német, 10 rutén és 3242 magyar tannyelvű népiskola helyén Szlovákiában már 1921-ig 2372 szlovák, 98 német és 48 rutén iskolát nyitottak, és 2553 magyar tannyelvű iskolát zártak be. Csehországban a német tannyelvű iskolák visszaszorulása jóval kisebb arányú, mert ott már 1918 előtt jórészt különválasztva működött a cseh és a német iskolaügy.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me