1990

Full text search

1990
Január 1. – A Marković-kormány megteremti a dinár konvertibilitását, s ezzel az év közepére átmenetileg megfékezi az inflációt.
Február 22. – Szlovénia úgy határoz, hogy nem fizeti be a szövetségi költségvétésbe a rá eső teljes összeget.
Március 7. – A szlovén parlament törli a köztársaság nevéből a szocialista jelzőt.
Április 8.,12., 22. – Elnök- és parlamenti választások Szlovéniában. A DEMOS ellenzéki koalíció 55%-os többséget szerez a parlamentben. Az elnökválasztáson a reformkommunista Milan Kučan győz.
Április 22., 23.–május 6. – A horvátországi többpárti választásokon a nacionalista Horvát Demokrata Közösség győz.
Május 4. – Tito halálának 10. évforduján tiltakozó megmozdulás Belgrádban Tito kultusza ellen.
Május 30. – A horvát sabor (parlament) Franjo Tudjmant választja meg köztársasági elnöknek. Stjepan Mesić vezetésével a HDK alakít kormányt.
Július 2. – A koszovói parlament 180 tagjából 114 elfogadja, hogy Koszovó Jugoszlávia 7. egyenjogú tartománya, s Szerbiától független.
Július 5. – Szerbia feloszlatja a koszovói törvényhozást.
Július 16–17. – A Szerb Kommunisták Szövetsége felveszi a Szerb Szocialista Párt nevet. Vezetője Slobodan Milosevics.
Október 1. – Az aug. 19-én és szept. 2-án tartott népszavazás eredményére hivatkozva a horvátországi szerbek Szerb Nemzeti Tanácsa Kninben kikiáltja a szerb kisebbség autonómiáját, és függetlennek nyilvánítja magukat Horvátországtól.
Október 5. – A szövetségi hadsereg – válaszul arra, hogy Szlovénia bejelenti: nem hajlandó védelmi erőit a szövetségi hadsereg parancsnoksága alá helyezni – megszállja a szlovén védelmi parancsnokság központját.
November 11., 18. – Többpárti parlamenti választások Macedóniában. A nacionalista pártok relatív többséghez jutnak.
November 18., 25. – Választások Bosznia-Hercegovinában. A választásokon a muzulmán Demokratikus Akció Pártja győz a Szerb Demokrata Párt és a Horvát Demokrata Közösség pártja előtt. A köztársaság elnökévé a muzulmán Alija Izetbegovicot választják.
December 9., 23. – Elnök- és parlamenti választások Szerbiában és Crna Gorában. A győzelmet a kommunista utódpártok, ill. jelöltjeik szerzik meg. Szerb elnök: Slobodan Milošević.
December 23. – Az államelnökség által alkotmányellenesnek nyilvánított népszavazás Szlovéniában. A lakosság 88,5%-a a függetlenség mellett dönt. Dec. 26-án a képviselőház kinyilvánítja Szlovénia függetlenségét. – A horvát parlament új alkotmányt fogad el: Horvátország önálló állam, a föderációból való kilépést a parlament kétharmados többséggel fogadhatja el.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me