1921

Full text search

1921
Március 17. – A nemzetgyűlés hosszas viták után elfogadja az ún. márciusi alkotmányt. E szerint a parlament (szejm) kétkamarás: nemzetgyűlés – szenátus. Mindkét kamara megbízatása 5 évre szól. Köztársasági elnököt 7 évenként választanak. A mindenkori minisztertanács tagjait a köztársasági elnök nevezi ki a nemzetgyűlési képviselők többségi támogatásával. Az alkotmány deklarálja a demokratikus jogokat, a lelkiismereti és vallásszabadság védelmét, a kisebbségek (beloruszok, ukránok) jogait.
Március 18. – A lengyel-szovjet kérdéseket a Rigában megkötött békeszerződés rendezi, ennek értelmében Nyugat-Ukrajna és Nyugat-Belorusszia területei Lengyelországnak jutnak. A békekötéssel kb. 6 millió ukrán és 2 millió belorusz lakos is a lengyel államhoz kerül. Így Lengyelország keleti határa a Curzon-vonaltól kb. 200 km-rel távolabb kerül (Zbrucz folyó).
Március 20. – Népszavazás Felső-Sziléziában a terület hovatartozásáról. A szavazók 40%-a Lengyelország mellett dönt.
Május 2.–június 25. – Kitör a 3. sziléziai felkelés, általános sztrájk kíséretében. Véres harcok a németek és a lengyelek között. A Népszövetség a felkelés után felosztja Felső-Sziléziát: Lengyelország megkapja a felső-sziléziai ipari körzet nagy részét.
Az év folyamán – A megtartott népszámlálás adatai szerint a lakosság megoszlása a következő: lengyel 68%, ukrán 17,3%, belorusz 3,9%, német 3,6%, zsidó 7,2%.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me