1926

Full text search

1926
Az év elején – A Skrzyński-kormány a Grabski-program végrehajtásának sikertelensége, a gazdasági nehézségek és a belpolitikai válság miatt benyújtja lemondását. – Megalakul a „nemzeti egyetértés” kormánya, melyben a nemzeti demokraták, a kereszténydemokraták, a Piast Párt, a Lengyel Szocialista Párt és a Nemzeti Munkáspárt vesz részt. – Józef Piłsudski támadásai a kormánnyal szemben. Szembehelyezkedik minden olyan kísérlettel, hogy a parlament gyakoroljon felügyeletet a hadsereg fölött. Befolyását hívei révén is növeli a hadseregben. – A kormány az állandósult támadások miatt lemond.
Május 10. – Megalakul az új kormány Wincenty Witos vezetésével.
Május 12. – Piłsudski katonai államcsínye. A hozzá hű csapatokkal sulejówi rezidenciájából elindul Varsó elfoglalására.
Május 14–15. – A varsói harcok következményeként lemond a kormány.
Május 15. – Słanisław Wojciechowski köztársasági elnök lemond. Piłsudski visszautasítja köztársasági elnökké választását. Maga helyett Ignacy Mościcki professzort javasolja államelnöknek, aki jún. 1-jétől tölti be ezt a tisztséget egészen a III. köztársaság végéig (1933-ban újraválasztják).
Augusztus 2. – Végrehajtják az alkotmány revízióját. Piłsudski és hívei a helyzet „szanálására” tesznek ígéretet (innen a rendszer neve: szanációs rendszer – Sanacja).
Október 2. – Józef Piłsudski miniszterelnök (1928. jún.-ig), hadügyminiszter, a fegyveres erők főfelügyelője. Kiépíti hivatalnoki-katonai diktatúráját, bár a kormányzás parlamenti demokratikus formája megmarad.
Az év folyamán – Megindul a föld nélküli és a szegényparasztok tömeges kivándorlása: számuk 1928-ig eléri a félmilliót. – Gazdasági fellendülés kezdődik. Folytatódik a gdyniai kikötő építése, amely Koppenhága után a második legnagyobb balti-tengeri átrakodó kereskedelmi kikötővé növi ki magát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me