1939

Full text search

1939
Április 28. – Ribbentrop megismétli októberi követeléseit Lengyelországgal szemben. Hitler felmondja a Lengyelországgal 1934-ben aláírt megnemtámadási szerződést.
Május 11. – Lengyelország elutasítja a Szovjetunió által szorgalmazott kollektív biztonsági szerződés megkötését.
Augusztus 22. – A német birodalmi kancellár bejelenti: „Lengyelország megsemmisítése első számú feladatunk… Propaganda céljából majd közölni fogok valamilyen okot a háború kirobbantására, nem számít, hiteles lesz-e, vagy sem.”
Augusztus 23. – Aláírják a Molotov-Ribbentrop-paktumot.
Augusztus 25. – Nagy-Britannia és Lengyelország kölcsönös segítségnyújtási egyezményt köt. Nagy-Britannia csak a tárgyalások rendezését fogadja el a lengyel kérdésben.
Augusztus 26. – Hitler elhalasztja – a brit-lengyel egyezmény miatt – az e napra tervezett Lengyelország elleni támadást.
Augusztus 31. – Egy SS-kommandó tagjai lengyeleknek öltözve betörnek a glivicei (Gleiwitz) rádióadóba. Hitler „a birodalom aktív védelmére hivatkozva” kiadja a támadási parancsot.
Szeptember 1. – A német hadsereg hadüzenet nélkül betör Lengyelországba. A Gdański-öbölben horgonyzó Schleswig-Holstein német sorhajó tüzet nyit a Westerplatte enklávéra.
Szeptember 3. – Nagy-Britannia és Franciaország ultimátumban követeli a német csapatok visszavonását Lengyelországból, s a határidő lejártával hadat üzen Németországnak.
Szeptember 9. – A lengyel védelem összeomlik.
Szeptember 17. – Szovjet csapatok törnek be Lengyelország keleti tartományaiba. A német csapatok az aug. 23-i szovjet-német megnemtámadási szerződés titkos záradéka értelmében visszahúzódnak a Narew és Visztula vonalára.
Szeptember 27. – Varsó kapitulál a német csapatok előtt. A lengyel kormány Bukarestbe menekül. – Megalakul a Lengyelország Győzelmének Szolgálata nevű szervezet.
Szeptember 28. – Németország és a Szovjetunió szerződést köt Lengyelország felosztásáról a Bug mentén.
Szeptember 30. – Ignacy Mościcki államelnök visszalép a már száműzetésben tartózkodó Władysław Raczkiewicz javára.
Október – Megalakul a nemzeti demokraták eszmei befolyása alatt álló, Ojczyzna (Haza) nevű szervezet.
Október 6. – A franciaországi Angers-ban emigrációs kormány alakul a Sanacja kevésbé exponált képviselőiből és az ellenzéki pártok (Lengyel Szocialista Párt, Parasztpárt, Nemzeti Párt, Munkáspárt) vezetőiből. A miniszterelnök Sikorski; államelnök Raczkiewicz; a kormány székhelye Párizs.
Október 8. – Hitler utasítására a megszállt lengyel terület felét a Német Birodalomba bekebelezett területnek nyilvánítják. Wartheland és Danzig-Nyugat-Poroszország néven új körzeteket hoznak létre. Kelet-Poroszországot és Sziléziát jelentős lengyel területekkel bővítik ki (ún. kormányzósági járások Zichenau és Katowitz).
Október 22. – Hans Frankot nevezik ki a megszállt lengyel területek főkormányzójává.
Október 25. – Lengyelország megmaradt területeit Krakkó fővárossal Főkormányzóság néven német polgári közigazgatás alá helyezik.
November – Létrejön a Zsidó Katonai Szövetség.
December eleje – Több szervezet egyesüléséből Nagy-Lengyelországban létrejön a „Nyugati Területek Önkéntes Hadserege”.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me