1946

Full text search

1946
Január 3. – Törvényt hoznak a nagyipar, a bankok, a közlekedés és a távközlés-posta államosításáról.
Január 12. – Lengyelországot az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem állandó tagjává választják.
Február 14. – Népszámlálás. Adatai jól tükrözik Lengyelország óriási veszteségeit. A lakosság száma 23,9 millió (1939: 35,1 millió). Elpusztult a nemzeti vagyon kb. 38%-a. A visszakapott területekkel több mint 5 millió fővel (köztük 2 millió német) gyarapodik a lakosság száma.
Április 25. – Az Egyesült Államok 90 millió dolláros kölcsönt ad Lengyelországnak.
Május 5. – A Weit Stosz által készített híres krakkói oltárt, melyet a németek a háború idején Németországba vittek, visszaszállítják Krakkóba.
Május 29. – Egységesítik a közigazgatást a visszakapott nyugati és északi területeken. Létrehozzák Olsztyn, Szczecin és Wrocław vajdaságokat.
Június 30. – Népszavazás a szenátus megszüntetéséről, az új lengyel alkotmányról és Lengyelország új nyugati határairól. A szavazóknak a következő kérdésekre kell választ (igen vagy nem) adniok: 1. „Akarod-e, hogy eltöröljék a felsőházat?”; 2. „Akarod-e az ipar államosítását és a földreformot?”; 3. „Akarod-e, hogy tartósak legyenek a lengyel állam nyugati határai a Balti-tengernél, az Odera-Neisse mentén?” A választásra jogosultak 85,8%-a vesz részt a népszavazáson. Az első kérdésre 68,2%, a másodikra 77,3%, a harmadikra 91,4% az igen.
Szeptember 6. – Törvény a földreformról. Az 50 hektáron felüli mezőgazdasági üzemeket kártalanítás nélkül kisajátítják. A kisajátított földet az ún. „állami földalapban” vonják össze, amelyet (kb. 6 millió hektár) 1954-től szétosztanak 1 millió kisbirtokos és paraszt között.
Szeptember 20–23. – Törvényerőre emelik a 3 éves újjáépítési tervről kiadott rendeletet.
November 28. – Akcióegység-egyezményt köt a Lengyel Munkáspárt és a Lengyel Szocialista Párt, melyben mindkét fél kifejezi a későbbi szervezeti egyesülés szándékát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me