1989

Full text search

1989
Január 18. – A LEMP KB kétfordulós (1988. dec. 22–23., 1989. jan. 17–18.) ülése elfogadja a pluralizmust és elismeri a Szolidaritást.
Február 6. – A jan. 27-i megállapodásnak megfelelően Kiszczak és Wałęsa vezetésével Varsóban megkezdődnek a rendszeres tömegdemonstrációval kísért „kerekasztal-tárgyalások” a kormány és a Szolidaritás között.
Április 5. – A kormány és a Szolidaritás megállapodása a gazdasági, társadalmi és politikai átmenetről.
Április 17. – Hivatalos legalizálásaként a varsói vajdasági bíróság bejegyzi a Szolidaritást.
Április 18. – 1981. nov. után újra találkozik Jaruzelski és Wałęsa.
Április 20. – A Vatikánban találkozik Wałęsa és II. János Pál pápa.
Április 23. – Meghirdetik a Szolidaritás választási programját.
Május 4–5. – A LEMP országos értekezlete elfogadja a kerekasztal-megegyezést, és állást foglal a sztálinizmussal szemben.
Május 10. – Strasbourgban Wałęsa megkapja az Európa Tanács kitüntetését az emberi jogok védelmében kifejtett tevékenységéért.
Május 17. – A „kerekasztal-megegyezésnek” megfelelően Jaruzelski és Józef Glemp prímás ápr. 13-i találkozója után a szejm – elsőként Kelet-Európában – törvényt fogad el a katolikus egyház autonómiájának elismeréséről.
Május 23. – Lengyel-szovjet történészbizottság megállapítása szerint az 1939. aug. 23-i szovjet-német paktum Lengyelország felosztásáról rendelkezett.
Május 29. – A szejm utolsó ülésének „törvényhozási forradalma”, 15 törvényt hagynak jóvá, megszületnek az első privatizációs jogszabályok is.
Június 4. (és 18.) – A kétfordulós limitált többpárti parlamenti választáson a Szolidaritás vereséget mér a LEMP-re: mintegy 11 millió (64,5%) szavazatot szerez a kormánykoalíció 4,5 milliójával (26,4%) szemben.
Június 23. – Megalakul az Állampolgári Parlamenti Klub ellenzéki frakciója.
Július 4–5. – Első ülését tartja a „III. Lengyel Köztársaság” parlamentje.
Július 17. – Lengyelország és a Vatikán felveszi a diplomáciai kapcsolatokat.
Július 28–29. – Jaruzelski helyett a kb-ülés a LEMP új első titkárává Mieczisław Rakowskit választja. Helyette a parlament aug. 2-án Kiszczak tábornokot fogadja el miniszterelnöknek, aki azonban aug. 14-én visszalépni kényszerül.
Augusztus 17. – A szejm egyetlen ellenszavazat ellenében önkritikát gyakorol az 1968-as csehszlovákiai intervencióban való részvétel miatt.
Augusztus 19. – A Szolidaritás és a LEMP 2 egykori „koalíciós” partnerének, az Egyesült Néppártnak (azaz a Parasztpártnak) és a Demokrata Pártnak 17-én született megállapodása értelmében Tadeusz Mazowieckit – a szabad szakszervezetek aktivistáját – jelölik nem kommunista miniszterelnöknek.
Szeptember 12. – Mazowiecki hivatalba lépő nagykoalíciós kormányában a Szolidaritás 11, az Egyesült Néppárt és a LEMP 4–4, a Demokrata Párt 3, a Parasztszolidaritás 1 tárcát kap, 1 miniszter pedig független.
November 8. – Feloszlatja magát a Jaruzelski-féle népfront, a PRON.
December 28. – Év végi ülésén a szejm 11 törvényt fogad el a gazdaság átalakításáról, többek között a külföldi tőkeberuházás szabályozásáról.
December 29. – A szejm az állam nevét Lengyel Köztársaságra változtatja.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me