BOSZNIA-HERCEGOVINA

Full text search

BOSZNIA-HERCEGOVINA
Bosznia-Hercegovina Köztársaság
Republika Bosna i Hercegovina (szerbhorvátul)
Délkelet-Európa
Földrajz: Terület: 51129 km2, Magyarországnak több mint a fele. Fekvés: Szomszédai: Horvátország (Ny, D), Jugoszlávia (K, É). Felszín: É-on síkság, középső részén dombos, D-en hegyvidék. Legmagasabb pont: Plocno (2228 m). Legjelentősebb folyók: Sava (Száva), Bosna, Vrbas. Legnagyobb tó: Jablonicko Jezero.
Népesség: Lakosság (1989): 4479000. Népsűrűség: 86/km2. Etnikai csoprtok: bosnyák 43,7%; szerb 31,3%; horvát 17,3%; jugoszláv 7,6%. Nyelvek: szerb, horvát. Vallások: mohamedán 40%, görögkeleti 33%, r. kat. 19%. Főváros: Sarajevo (Szarajevó) (1989): 449000. Város (1981): Banja Luka 183618.
Államforma: köztársaság. Államfő: Alija Izetbegović (1990. nov. óta). Kormányfő: Mile Akmadzić.
Gazdaság: Pénznem: dinar (új dinár) (1993. máj.: 61211 = 1 USD); horvát dinár (1993. máj.: 1919 = 1 USD); bosznia-hercegovinai dinár. GDP/fő (1990): 1600 USD.
A 400 éven át török irányítás alatt álló terület az I. világháború után a jugoszláv szövetséghez csatlakozik. Az 1990-es választásokon 38 párt indul, a muzulmán Demokratikus Akciópárt és a Szerb Demokrata Párt szerzi meg a legtöbb képviselői helyet. A parlament 1991. okt. 15-én nyilvánítja ki az ország függetlenségét. 1992. jan.-ban a törvényhozók népszavazást hirdetnek meg a függetlenségről. A szerb lakosság vezetője, Radovan Karadžić ezt hadüzenetek nyilvánítja. A márc.-i népszavazáson a szavazók 99,43%-a a függetlenség mellett teszi le voksát. Ezután a 3 népcsoport – a szerbek, a horvátok és a muzulmán bosnyákok – egyre több összetűzésbe kerül egymással. Az elvileg háromfelé osztott országban ápr.-tól mindenfelé szólnak a fegyverek. A lakosság egyharmadát kitevő szerbek kikiáltják a boszniai szerb köztársaságot. A Közös Piac elismeri Bosznia önállóságát. Júl.-ban a horvátok is kinyilvánítják önállóságukat. Eredménytelenül folynak a tárgyalások az ország 10 regióra való felosztásáról. Az ENSZ katonákat küld Szarajevóba. NATO hadihajók járőröznek Montenegro partjai előtt. A szerbek internálótáborokat nyitnak meg, nemzetközi felháborodás kíséri a leleplezett kegyetlenkedéseket. Aug.-ban a BT elfogadja a 770-es határozatot, amely a humanitárius segélyek eljuttatására hív fel. Miközben az ENSZ kéksisakosai nem tudják mindenhová eljuttatni a külföldi élelmiszersegélyt, valamint az európai és nemzetközi békeközvetítések többször kudarcot vallanak. 1993. márc.-tól amerikai katonai repülők is bekapcsolódnak az éhező lakosság ellátásába. A háború első éve alatt kétszázezren pusztulnak el – nyolcezren Szarajevóban –, százezrek sebesülnek meg, több ezer lányt és asszonyt erőszakolnak meg. Márc.-ban Izetbegović aláírja Vance és Owen, a nemzetközi Jugoszlávia-konferencia 2 elnökének béketervét, amely 10 autonóm régióra osztja az országot, Szarajevó központtal. A boszniai szerb parlament ezt elutasítja. Meghosszabbítják az ENSZ-erők tartózkodását, megkezdődik az első per a háborús bűntettek miatt. Bosznia muzulmán lakosságának tragédiája 1993 tavaszán a világpolitika és a nemzetközi közvélemény legfontosabb témája.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me