Kereskedelem, pénzügyek

Full text search

Kereskedelem, pénzügyek
A nemzetközi pénzpiacokon 1992-ben a legnagyobb vihart az Európai Monetáris Rendszer (EMS) válsága kavarta. Az Európai Közösségekben (EK) az EMS-t azt követően hozták létre, hogy 1971-benösszeomlott a II. világháború után Bretton Woods-i valutarendszer, mert Nixon amerikai elnök megszüntette a kulcsvaluta, a dollár szabadon átválthatóságát aranyra. Az ezt követő, és az olajválság által súlyosbított zavarokból az EK a valutaárfolyamok mozgásának szabályozásával, a monetáris stabilitás megteremtésével akart kilábalni. A valutakígyó felemás eredményét követően ezek megteremtésére hozták létre 1979. jan. 1-jével az Európai Monetáris Rendszert. Az árfolyam-lebegtetési rendszerben a tagvaluták árfolyamai csak egy meghatározott sávban térhetnek el a központi értéktől. A szűkebb lebegtetési sáv pozitív és negatív irányban is 2,25%, a tágabb sáv 6%.
Az EMS játékszabályai szerint a tagállamok jegybankjai piaci beavatkozásra kötelezettek abban az esetben, ha valutájuk kilép a lebegtetési sávból. A beavatkozás lehet pénzpiaci intervenció, amikor az érintett vagy összefogó jegybankok az erősebb valutát eladják és az erősíteni kívánt gyöngébbet vásárolják. Lehetséges a valutavédelem kamatemeléssel is, amire az intervenció sikertelensége esetén kerülhet sor. Amennyiben az előző két eszköz nem használ, és az EMS-en belül súlyos feszültségek keletkeznek az egymással szemben lebegő valuták között, akkor árfolyam-kiigazítást hajtanak végre: a megcélzott hatásnak megfelelően le- vagy felértékelést. 1992 közepére a 2,25%-os lebegtetési sávba tartozott a német márka, a francia frank, az olasz líra, a belga frank, a dán korona, az ír font és a holland forint. A 6%-os lebegtetési sávban volt található a spanyol peseta, 1990. okt-től az angol font, és 1992. ápr.-tól a portugál escudo.
Az 1992. szept. közepén tombolt valutahurrikánhoz több szálon vezettek az események. Az első komolyabb szél azt követően támadt, hogy a dánok jún. 2-án váratlanul nemet mondtak az Európai Közösségek maastrichti uniós szerződésére. Az 19901. dec.-ben a hollandiai kisvárosban aláírt megállapodás az Európai Monetáris Unió létrehozatalát tűzte ki célul, rögzített árfolyamok mögött álló egységes valutával, s a közös monetáris politikát összehangoló közösségi jegybankkal. A szigorú kritériumrendszerrel támogatott unió megvalósíthatóságát a valutapiacok már a dániai referendum előtt kétségbe vonták, az elemzők szerint ugyanis a lehetetlennel felérő feladat a különböző gazdasági fejlettségű és a növekedési ciklus rendre eltérő szakaszában járó tagországok monetáris és költségvetési politikájának összehangolása.
Ráadásul a feladat különösen nehéz, ha az EMS kulcsvalutájának számító német márka ereje ellenállhatatlannak tűnik, s ezzel egymás után és ismétlődően a lebegtetési sáv szélére sodorja a gyöngébb valutákat. A márka túlzott erejének elsősorban a magas német kamatszint az oka. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia elhúzódó recessziója idején a világgazdaság egyik lokomotívjává vált német gazdaságból azonban 1992 során elfogyott a lendület. A recesszióba csúszott növekedés a kamatok csökkentését indokolta volna, a Bundesbank azonban magasan tartotta a kamatlábat. A csökönyösség oka, hogy az inflációt, ill. a pénzellátás bővülését ellenőrzés alatt kellett tartani, a keletnémet tartományok újjáépítésének költsége ugyanis messze fölülmúlja a legborúlátóbb várakozásokat is, és ez egyensúlytalanságokat idézett elő az össznémet gazdaságban is. A korrekció érdekében a Bundesbank az 1992 közepét megelőző 39 hónap során tizenháromszor emelte a leszámítolási kamatlábat, s vitte vele a pénzpiacokon irányadó lombardkamatot is.
1992. aug.-hoz tehát már egy belső és külső eredetű feszültségektől nyomás alá helyezett EMS érkezett el. A hurrikán mégis az EMS határvidékéről indult, onnan, ahol az EK-tagságra törekvő skandináv országok csatlakoztak az ECU-höz, az Európai Közösségek elszámolási egységéhez. Finnország, Svédország és Norvégia csatlakozási szándékuknak nyomatékot adva kötötték valutájukat 1991-ben – egyoldalúan – az ECU-höz. A 90-es évek elejére azonban Finnország és Svédország is gazdasági válság küszöbére érkezett.
Finnország különleges gazdasági kapcsolatai a szovjet piac összeomoltával köddé váltak, Svédországban pedig a 80-as években fölfújt buborékgazdaság pukkant szét. Így nem volt nehéz a valutapiaci spekulánsok dolga, amikor ostrom alá vették az EMS határvidékén található skandináv valutákat. Először a finn jegybank kapitulált, szept. 8-án eloldotta valutáját az ECU-kötelékéből. A svéd központi bank szept.-ben még tartotta magát – igaz, a kereskedelmi bankoknak nyújtott hitelek után felszámított kamatlábat átmenetileg drasztikusan, 500%-ra emelte –, ám nov. 19-én a svéd koronát is elkezdték lebegtetni. Mind a svéd, mind a finn korona azonnal 14–15%-ot veszített értékéből. A norvég koronát viszont megvédelmezte a norvég jegybank kamatemelése, s az, hogy az ország gazdasága mögött ott áll biztosítékként az északi-tengeri olajkincs.
Az EMS válságát tovább élezte, hogy a szept. 20-ai francia népszavazás közeledtével egyre bizonytalanabbá vált, igent mondanak-e a maastrichti szerződésre. Ez a francia frankot a szakadék szélére vitte, ahonnan csak a Bundesbank hathatós beavatkozásával lehetett visszahúzni. A közös német–francia erőfeszítés érthető volt, hiszen ha a frank-márka paritás összeomlik, akkor maga alá temeti az egész EMS-építményt is. Nem volt azonban ilyen segítőkész támogatója az angol fontnak és az olasz lírának.
A krach szept. 16-án következett be, amely napot a britek azóta Fekete Szerdává kereszteltek át. Az ápr.-i parlamenti választások keltette feszültséget szinte zökkenőmentesen átvészelő fontot sem a kétségbeesett intervenció, sem a gyors kamatemelés nem mentette meg: a brit valutát kivették az árfolyam-lebegtetési mechanizmusból. Vele együtt távozott a rendszerből az olasz líra is, az év végéig csak fogadkozások történtek a két valuta visszaléptetésére „megfelelő időben”. Maga az EMS sem vált a nyugalom szigetévé: ismétlődtek a támadások az ír font, a dán korona, a válság során leértékeléssel megmentett portugál escudo, illetve spanyol peseta, valamint a francia frank ellen. Viszonylag stabilak maradtak viszont a német márkához hagyományosan szorosan kötődő Benelux-valuták.
A valutapiacokon még mindig meghatározó szereppel rendelkező dollár 1992-ben megjárta a hegyet és a völgyet. A gazdaság recesszióból való kivezetése érdekében az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve (Fed) 1992-re fokozatosan olyan mélyre süllyesztette az irányadó leszámítolási kamatlábat, ahol az John F. Kennedy elnöksége óta soha nem állt.
Az évet a dollár árfolyam-emelkedéssel kezdte, a kurzus 1,54-ről egészen 1,62 márkára erősödött, ezen a szinten már fékező intervenciót is kiváltva. Az amerikai valutát támogatta az Egyesült Államok gazdaságában tapasztalt foglalkoztatás-növekedés, s a fekete-tengeri flotta körüli orosz–ukrán vita kiváltotta politikai feszültség. A márkát viszont gyöngítették az oroszországi reformok nehézségei, a nagy ellenkezéssel fogadott árfelszabadítás, a német acéliparban kilátásba helyezett sztrájk. A dollártulajdonosok öröme azonban rövid ideig tartott, tavasszal a dollár megingott, s az 1,65 márkás szinten már csak a végül bekövetkezett német sztrájkok, Hans-Dietrich Genscher német külügyminiszter lemondása, és a Helmut Kohl kancellár politikai jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok tartották a valutát. Az árfolyam összeomlása nyáron következett be, amikor a derűlátó várakozások ellenére úgy tűnt, hogy rövid és enyhe fellendülési periódus után az amerikai gazdaság visszacsúszik a recesszióba. Nyomás alá helyzete a dollárt a Fed újabb kamatcsökkentése is. 1992-ben az amerikai valuta fekete hónapja az augusztus volt. Ekkor az árfolyam 1,4095 márkás történelmi mélypontra süllyedt, s ebben az sem akadályozta meg, hogy 15 nyugat-európai bank interveniált a Feddel együtt a dollár érdekében.
Az amerikai valuta az év végéig sem talált magára, árfolyama azonban az 1,50–1,55 márkás szinten stabilizálódott. A nov.-i elnökválasztás a dollár számára biztató eredményt hozott, hiszen a gazdasági fellendülést és radikális deficitcsökkentést egyszerre ígérő Bill Clinton győzelmét hozta. Különösen jól jött a dollárnak a nyugat-európai valutaválság. Az EMS-krízis tetőfokán a spekulációtól ódzkodó tőke az amerikai valutában talált menedékre, s ez az árfolyamot ideiglenesen 1,60 márka fölé röpítette. A válság múltával azonban a dollár is visszatért az év nagy részében megszokott sávjába.

 

Világkereskedelmi adatok (Mrd USD) A világkereskedelem mennyiségi növekedése és a cserearányok alakulása (évi %-os változás) A fejlett tőkés országok cserearányának alakulása (évi %-os változás) A Világbank-árindex alakulása (dollárbázison, 1985 = 100) Egyes tömegáruk főbb csoportjainak áralakulása (USD-ár évi %-os változása) A világkereskedelmi szempontból fontos nyersanyagok reprezentatív árindexei (1980 = 100) A fejlett tőkés országok összesített fizetési mérlegének szerkezete (Mrd USD) A hivatalos tartalékok alakulása (Mrd SDR) Hivatalos aranytartalékok néhány országban az év végén (tonna) Az arany jegyzése Londonban (USD/troy uncia; 1 troy uncia = 31,1 g) Egyes színesfémek éves átlagárai a londoni fémtőzsdén (GBP/tonna) Nemzetközi finanszírozás (Mrd USD) Nemzetközi kötvénykibocsátások (Mrd USD) Eurokötvény-kibocsátások devizanemek szerint (M USD) Hosszú lejáratú kormánykötvények hozama (évi átlagos %) Adatok néhány ország belföldi értékpapírpiacáról A londoni bankközi kamatlábak (LIBOR) alakulása (évi átlaos %) Jegybanki kamatlábak néhány országban (az időszak végén, éves kamatszázalék) Belföldi hitelkamatlábak néhány országban (évi átlagos %) A fejlődő országok adósságai (Mrd USD) A fejlődő országok adósságszolgálata és annak aránya az áru- és szolgáltatásexporthoz (%) A fejlődő országok külső tartozásai és arányuk az áru- és szolgáltatásexporthoz (%) Kelet-európai banktartozások* (M USD) Az Institutional Investor országkockázati rangsora (1992. szept.) A világ legjobb bankjai a hitelképesség szerint, 1992 (a Global Finance alapján) A más országokban legtöbbet forgó részvények, 1991 (a Euromoney alapján, az anyaországon kívüli forgalom szerint) A világ milliárdosai, 1992 (a Fortune magazin alapján)

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me