A talajvízszint alakulása

Full text search

A talajvízszint alakulása
Az 1992. év folyamán és 1993. tavaszán a Duna–Tisza közén, méginkább annak déli felén volt tapasztalható több méteres talajvízszint-süllyedés, ami hozzájárult az aszály okozta károkhoz. Egyébként az Alföldön a mezőgazdaságilag hasznosított területek jó része alatt a talajvíz eddig általában olyan mélységben helyezkedett el, hogy közvetlenül vagy közvetve befolyásolta a felső talajrétegek vízellátottságát. Amíg az Alföld nagy részét vadvizek, mocsarak, lápok borították, a helyi csapadékképződésre mindig jutott elégséges víz. A folyószabályozások, a mocsarak, lápok lecsapolása ezt a természetes víztartalékot megszüntette, a térségnek fokozatosan a téli–tavaszi csapadék által biztosított vízmennyiségre kellett átállnia. 1970-ben a nagy Szamosi árvíz idején az árvízsújtotta területen gyakorlatilag minden nap esett, az ország egyéb területeihez képest kiugróan magas volt a csapadékösszeg.
Az 1980-as évek előtt a talajvízállás sokévi átlaga az Alföldön 2–3 méter mélyen volt, ami a növényzet számára kedvezőnek tekinthető. Egyékbént már a 80-as évek elejétől kezdődött a drasztikus talajvízszint-csökkenés a Duna-Tisza közén, és az 1990 és 1993 között a talajvíz nívója elérte az eddigi legalacsonyabb értékét, vagyis a szokatlanul mélyen elhelyezkedő talajvíz sok helyen nem biztosította a felső talajrétegek benedvesedését, illetve csak erősen csökkentett mértékben pótolta a vízhiányt.
1995/96 tele és az 1996-os esztendő időjárása bővelkedett a szélsőségekben, rendkívüli eseményekben (például az 1995. decemberi árvíz, a rendkívül hosszú és havazásokban gazdag szigorú tél, a májusi rendkívüli esőzések, júniusi zivatarok, jégesők, tornádók).
Az elmúlt évek enyhe, gyakran hószegény téli időszakok után az 1995/96-os és 1996/97-es tél havazásokban igazán gazdagnak, sőt talán néhány szempontból rendkívülinek is számít.
1995-ben szokatlanul korán – november elején – köszöntött be a tél, a havazás, így az 1995/96-os tél számítása nem decembertől, hanem novembertől kezdődött.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me