Időmérés

Full text search

Időmérés
Az időmérés alapjául az a csillagászati tény szolgál, hogy a Föld és más égitestek különböző szabályosan ismétlődő mozgásokat végeznek. Az időegységek megállapításához mindenekelőtt a Földnek saját tengelye körüli forgását, a Föld Nap körüli keringését és a Hold Föld körüli keringését, pontosabban a két égitestnek a rendszer közös tömegközéppontja körül végzett keringését használjuk fel.
A Föld tengely körüli forgásának és Nap körüli keringésének legfontosabb sajátsága az, hogy a Föld forgástengelye „ferde”. Ez azt jelenti, hogy a forgástengely nem merőleges a Nap körüli keringés síkjára, az ún. ekliptikára, hanem azzal 66,5 fokos (a bolygók zavaró hatása következtében igen kis mértékben változó) szöget zár be. Ennek következtében jön létre a Nap látszólagos évi mozgása és az évszakok váltakozása.
A Föld forgástengelye ugyanis a térben (a távoli állócsillagokhoz képest) állandó helyzetű. Minthogy azonban egy év alatt megkerüli a Napot, a Nap sugarai hol az északi, hol pedig a déli félgömb irányából érik felszínét. A tavaszi napéjegyenlőség idején a Nap éppen az Egyenlítőre süt merőlegesen, emiatt a besugárzás a két félgömbön egyforma (a Nap az Északi- és a Déli-sarkot egyaránt megvilágítja, de mindkettőről nézve éppen a látóhatáron látszik). A nyári napforduló felé közeledve a Föld pálya menti keringése során úgy mozdul el, hogy a Nap egyre jobban megvilágítja az északi félgömböt, és egyre kevésbé a délit. Az északi félgömbön nagyobb lesz a napsugarak beesési szöge, ugyanakkor a nappalok hossza és a felszínre jutó energia menynyisége is nő. Nyári napfordulókor a Nap sugarai a Ráktérítőre (az északi szélesség 23,5 fokára) esnek merőlegesen. Az Északi-sarkot a tavaszi napéjegyenlőségtől kezdve egyfolytában megvilágítja a Nap, a Déli-sarkon viszont már negyed éve tart az éjszaka. A nyári napforduló napján a Déli-sarkkörtől (a déli szélesség 66,5 fokától) délebbre fekvő területeken sehol sem emelkedik Napunk a látóhatár fölé.
Nyáron a Nap delelési magassága egyre csökken. Az őszi napéjegyenlőségkor ugyanaz a geometriai helyzet áll elő, mint a tavasz kezdetén. A téli napfordulókor viszont a Nap a Baktérítőre (a déli szélesség 23,5 fokára) világít merőlegesen. A déli félgömbről nézve ekkor éri el legnagyobb, az északi félgömbről nézve pedig legkisebb delelési magasságát (Budapest földrajzi szélességéről ez mindössze 19 fok, szemben a nyári napfordulókor mérhető 66 fokkal). A Déli-sarkon tart a féléves nappal, az északi sarkkörön túl (a 66,5 fokos északi földrajzi szélességtől északabbra fekvő helyeken) viszont nem kel föl a Nap.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me