Március 29. – Péntek

Full text search

Március 29. – Péntek
– A legfejlettebb piacgazdaságú országokat tömörítő OECD huszonhetedik tagja lett Magyarország. Az erről szóló megállapodást Dunai Imre ipari és kereskedelmi miniszter írta alá Párizsban. A tényleges tagság a ratifikációs folyamat végén érhető el.
– A Magyar Szocialista Párt ötödik, tisztújító kongresszusának első napján a küldöttek – zárt ülésen – a párt alapszabályának változtatásáról szavaztak. A küldöttek nem támogatták az elnökhelyettesi tisztség létrehozásáról szóló javaslatot, hanem – lényegesn kiterjesztett jogkörrel – az ügyvezető alelnöki poszt megtartása mellett döntöttek.
– Az alkotmány-előkészítő bizottság benyújtotta az Országgyűléshez az új alaptörvény szabályozási elveiről szóló indítványt.
– Az SZDSZ szerint a szlovák parlament által törvénnyé emelt magyar–szlovák alapszerződés azért különösen értékes, mert olyan etalon, amelynek alapján számon lehet kérni a kisebbségi jogok normáit – jelentette ki Pető Iván pártelnök, aki szerint azonban nyugtalanságra ad okot az alapszerződéshez fűzött több kiegészítés és Szlovákia új belső területi felosztása.
– A Belügyi Dolgozók Szakszervezete közleményben erősítette meg, hogy nem írta alá a három évre szóló közalkalmazotti megállapodást.
– Áralkut kötött a forgalmazókkal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár: eszerint csak májustól emelkedik húsz százalékkal a gyógyászati segédeszközök lakossági térítési díja.
– A Magyar Honvédség Fehéroroszországtól vásárol száz darab T–72-es harckocsit, amelyeket a jelenleg is hadrendben álló T–55-ösök helyett alklamaznak majd. A Honvédelmi Minisztérium ingatlanjai eladásából kívánja fedezni a tankok árát, amely egyébként alacsonyabb, mint a korszerűtlen harckocsik felújítási költsége. Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának több tagja ellenezte a beszerzést, mondván: ezzel tovább nőne függőségünk az orosz fegyvergyártóktól és az üzlet egyébként sem felel meg a közbeszerzési törvényben előírtaknak. A védelmi tárca szerint a vásárláshoz nincs szükség a bizottság beleegyezésére. A honvédelmi bizottság aggályosnak tartja a honvédség egy másik beszerzési ügyét is, mert szerinte a két nagy teljesítményű radarberendezésre kiírt tender részrehajló és az egyik pályázó, a Westinghouse érdekeit szolgálja.
– Egyelőre kevesebb mint tíz társadalmi és szakmai szervezet jelentette be, hogy kurátort kíván küldeni a média közalapítványi testületeibe – mondta Foktői János, aki a művelődési tárcánál összegyűjti a beérkező igényeket, megjegyezve, hogy még a sajtó és a média területén működő csoportosulások sem jelentkeztek. Ha nem lesz elegendő jelentkező, akkor megismétlik a pályázatot.
– A Magyar Labdarúgó-szövetség rendkívüli elnökségi ülésén felmentette tisztségéből Mészöly Kálmán szövetségi kapitányt és megbízta dr. Laczkó Mihály elnököt, hogy kezdjen tárgyalásokat Csank Jánossal, aki egyedüli esélyes a válogatott vezetésére.
– Boross Péter volt miniszterelnök és fia, Boross Gábor első fokon megnyerték azt a személyiségjogi pert, amit az Esti Hírlapban tavaly közölt kétrészes riport miatt indítottak a Hírlapkiadó Rt., a cikk írója, Siposhegyi Péter, Aczél Gábor volt főszerkesztő és a lap ellen. Az alpereseket eltiltották a további jogsértéstől és elégtétel adására kötelezték őket. A bíróság ezen túl egymillió-készázezer forint kártérítést ítélt meg Borosséknak. Az ügy előzménye: az Esti Hírlap 1995. október 16-i és 17-i számában Valami volt vezető nyomában címmel riportot közölt, amelyben név nélkül, de félreérthetetlenül arra utalt, hogy Boross Péter és fia kapcsolatot tartott fenn az ukrán maffiával.
– Befejeződött a Pepsi-Cola Duó-hisztéria nevű játékával kapcsolatban indított vizsgálat, amit a Szerencsejáték Felügyelet rendelt el az Észak-Magyarország című napilap olvasói levele alapján. Schreiner László, a felügyelet főosztályvezető-helyettese elmondta: a célvizsgálat során nem lehetett megállapítani, hogy a bontatlan palackok kupakjaiban található számok felfedhetők-e.
– A pécsi rendőrség őrizetbe vette T. I. pénzügyőrt, mert a férfi alaposan gyanúsítható azzal, hogy egy nem vámkezelt olajszállítmányt vámkezeltnek tüntetett fel. A pénzügyőrt egy fővárosi olajkereskedő cég vezetője vesztegette meg, aki szintén őrizetben van.
– Révész András, a magyar és a nemzetközi szociáldemorkata mozgalom kiemelkedő személyisége életének 87. évében elhunyt. 1956 októberében az újjáalakult szociáldemorkata párt főtitkárhelyettesének választották, november 4-e után visszavonult a politikai élettől. 1989-ben részt vett az MSZDP újjáalakításában, majd a Független Szociáldemokrata Párt elnöke, 1992-ben pedig a Szociáldemokrata Néppárt tiszteletbeli elnökének választották.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me