Január 25.

Full text search

Január 25.
– Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése csütörtökön nagy többséggel megszavazta Oroszország felvételét az emberi jogok és a demokratikus intézményrendszer érvényesülését ellenőrző szervezetbe. Ezt a döntést ugyan még az Európa Tanács másik döntéshozó szervének, a kormányok képviselőiből álló miniszteri tanácsnak is jóvá kell hagynia, de ez csak formalitás, hiszen Moszkva csatlakzását éppen ez utóbbi testület tagjai szorgalmazták leginkább. Így azután a mostani szavazással Oroszország, ha jogilag még nem is, de gyakorlatilag az Európa Tanács 39. tagállamává vált.
– Újra szívműtétet kellett végrehajtani Bhumibol thaiföldi királyon. A 67 éves uralkodó, akin tavaly márciusban már végrehajtottak egy sebészeti beavatkozást, befeküdt az egyik bangkoki klinikára, s ott kitágították a szívkoszorúereit. Az operáció meglehetős aggodalmat keltett Thaiföldön. Nemcsak a király alkotmányos szerepe, de szinte mindenkire kiterjedő népszerűsége miatt is. Bhumibolnak jelentős szerepe volt abban, hogy az azelőtt gyakori államcsínyeiről ismert délkelet-ázsiai ország a parlamentáris demokrácia útjára lépett.
– A mi millecentenáriumi megemlékezéseinkkel párhuzamosan Ausztriában milleneumi ünnepségek folynak. Ezeket abból az alkalomból rendezik, hogy éppen ezeréves az a legrégebbi ránk maradt dokumentum, amelyben név szerint említik az alpesi országot.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me