Január 29.

Full text search

Január 29.
– Jacques Chirac francia köztársasági elnök hétfő este bejelentette, hogy a vasárnapi kísérlettel befejezték az atomrobbantásokat. Chirac a kísérletek befejezését rövid televíziós beszédben jelentette be mondván, hogy azok sikeresek voltak. „Most új fejezet nyílik. Franciaország tevőleges és határozott szerepet fog játszani a világ leszerelésében és Európa jobb védelmében. A következő hetekben kezdeményezéseket teszek ebben az irányban” – tette hozzá az államfő.
– Törökország követeli Görögországtól, hogy vonja ki egy tucatnyi katonáját egy Égei-tengeri lakatlan szigetecskéről, és tüntesse el róla a görög felségjeleket. A mintegy 400 négyzetméteres Imia, amelyre a görög haditengerészet szombaton kitűzte a görög zászlót, a török partok közelében fekszik. A görög lépés közvetlen előzménye az volt, hogy a Hürriyet című török nemzeti liberális lap újságírói a görög lobogót eltávolították és helyébe felvonták a török zászlót.
– Jacques Parizeau, a kanadai Québec miniszterelnöke hétfőn reggel benyújtotta lemondását az államfő, II. Erzsébet királynő képviselőjének. A 65 éves politikust Lucien Bouchard követi tisztségében.
– A tel-avivi körzeti bíróságon vasárnap és hétfőn folytatódott Jichak Rabin miniszterelnök gyilkosának bűnpere. A vasárnapi tárgyalás újabb kis botránnyal ért véget, mivel a vádlott Jigal, Amir mindkét védője visszalépett.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me