Március 3.

Full text search

Március 3.
– Tizenkilenc halálos áldozatot követelt Jeruzsálemben az a pokolgépes merénylet, amelyet egy zsúfolt autóbusz ellen követett el egy öngyilkos Hamász-terrorista.
– Parlamenti választások Spanyolországban. Tizenhárom évi kormányzás után ellenzékbe kényszerültek a Felipe González vezette spanyol szocialisták, miután a – sorozatos korrupciós és belpolitikai botrányok miatt egy évvel előrehozott – választásokon a jobboldali Néppárt (PP) kapta a legtöbb szavazatot. Abszolút többség hiányában azonban José María Aznar PP-vezérnek csak májusra sikerült kormányt alakítania négy regionális párt támogatásával. A parlamenti szavazatok árát a PP-kormány hamarosan megfizette: az autonóm tartományok – elsősorban Katalónia és Baszkföld – minden korábbinál nagyobb pénzügyi és politikai szabadságot követeltek és kaptak. A szakértőinek kikiáltott új kormánynak az év végéig nem sikerült bizonyítania, hogy szocialista párti elődjénél biztosabb kézzel kezeli a gazdaságot, változatlanul nyomasztóan magas a munkanélküliség. Ugyanakkor kétségtelen, hogy az 1997-es költségvetés takarékosabb a korábbiaknál, s – legalábbis a kormányfő szerint – Madrid képes lesz teljesíteni az EU maastrichti feltételeit.
– Teljes szocialista párti uralom született viszont a másik ibériai országban, Portugáliában, ahol az 1995 végén megszerzett parlamenti többség mellé a szocialisták a januári elnökválasztáson – Jorge Sampaio személyében – az államfői posztot is elhalászták a szociáldemokraták elől.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me