Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT)

Full text search

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT)
A rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény alapintézménye az ORTT, amely független a mindenkori végrehajtó hatalomtól, tagjai csak az Országgyűlésnek tartoznak felelősséggel.
A testület függetlenségének biztosítéka tagjainak pártparitásos alapú jelölése, a képviselők minősített többségével történő választása és az állami költségvetéstől független finanszírozása.
Az ORTT alapvető feladata a szólásszabadság védelme, a sajtószabadság alkotmányos elvei érvényesülésének figyelemmel kísérése, a műsorszolgáltatók piacra lépésének elősegítése, a tájékoztatási monopóliumok lebontása és újak létrejöttének megakadályozása, a műsorszolgáltatók függetlenségének védelme.
Az ORTT kidolgozta az Általános Pályázati Feltételek normarendszerét, amelynek szabályai érvényesek mind az országos, mind a regionális és helyi műsorszolgáltatási jogosultságok elnyerésére.
A testület Műsorfigyelő és Elemző Szolgálata folyamatosan figyeli a közszolgálati és közműsor szolgáltatók műsorait, szóvá teszi a konkrét esetekben tapasztalt eltéréseket a törvényhez képest, értékelési adatait átadja az illetékes médium számára és időnként (évente vagy a társadalom életében jelentős esemény, pl. választás alkalmával) átfogó értékelést készít a média helyzetéről, ajánlásokat dolgoz ki a média jobb működtetése érdekében.
A Műsorfigyelő és Elemző Szolgálat célja, hogy közvetlenül és tudományos módszerekkel, objektíven mérje a médiatörvényben megfogalmazott követelmények érvényesítését a hírműsorokban és a politikai háttérműsorokban, a kulturális, szórakoztató és kommentár műsorokban, valamint a közéleti és vitaműsorokban. A szolgálat ellátja továbbá a törvényességi felügyeletet és ismereteket szerez a médiumokban zajló folyamatokról.
Az ORTT Panaszbizottsága a törvényben meghatározott elvek érvényesülését és ellenőrzését látja el, a törvénysértést vélelmező eseti panaszokat bírálja el (1996. IV. negyedévében 55 panaszügy érkezett a bizottság elé, 1997. I–IV. hónapjában 72).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me