A tőkepiac

Full text search

A tőkepiac
Hat és féléves története legeredményesebb periódusát zárta 1996-ban a Budapest Értéktőzsde. Megtörtént az, amire akár csak egy évvel korábban talán még a legoptimistábban sem mertek gondolni: a legtöbbet forgalmazott hazai tőzsdei részvények árfolyamváltozásait tükröző BUX-index értéke növekedett a legjobban a világ összes hasonló mutatószáma közül. Ez a szárnyalás első ránézésre azért is meglepetésként hatott, mert 1995 tavaszán a magyart még azon tőkepiacok között emlegették, mint amely az egyik fő esélyese annak, hogy a mexikóihoz hasonló válság elérje.
Hogy ez a vészjósló prognózis mégsem következett be, abban – minden ellentmondásossága ellenére – a Bokros-csomag néven elhíresült stabilizációs programnak döntő érdemei vannak. Mindenekelőtt a költségvetési és a folyó fizetési mérleg úgynevezett ikerdeficitének lefaragásában, ami többek között lehetővé tette az infláció és azon keresztül a rendkívül magas állampapírhozamok mérséklődését is. Míg 1995 tavaszán még jóval 30 százalék felett keltek el a költségvetési hiányt finanszírozó államkötvények és kincstárjegyek, 1996 végén a hozamígéretek már csak 20 százalék körül ingadoztak.
A kedvezőbbé vált nemzetközi befektetői klíma mellett a megtakarítások elszívásában fő versenytársnak tekinthető állampapírok hozamcsökkenése is kellett ahhoz, hogy a Budapesti Értéktőzsdén szereplő részvények is keresettek legyenek. Az is igaz, hogy ezek a cégpapírok meglehetősen alulértékeltek voltak, más szóval: volt bennük még bőven növekedési tartalék. A részvények árfolyama azonban csak úgy természetes még a külső feltételek szerencsés összejátszása esetén sem lett volna képes az elmúlt évben tapasztalt mértékben drágulni. Jócskán kellett ehhez az is, hogy a papírokat kibocsátó vállalatok is egyre jobb eredményeket produkáljanak.
Mindössze az sorolható változatlanul a negatívumok közé, hogy a Horn-kormány is tovább ápolta elődje korántsem haladó hagyományait. A szavakban rendre markánsan felbukkanó ígéretek ellenére a magyarországi privatizáció 1996-ban sem igényelte a tőzsdei értékesítés lehetőségét. Még mindig nem igazán szoktak hozzá a vállalatvezetők a nyilvánossághoz, így, ha módjuk van rá, a privatizáció módjaként inkább a zárt körű vagy a tárgyalásos módszert részesítik előnyben.
Nem csoda, hogy 1996-ban alig néhány új vállalat (a BorsodChem, a Cofinec, az Eravis, a Horizon Multiplan, a Kékkúti Ásványvíz és a Tiszai Vegyi Kombinát) részvényeit vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. Ugyanakkor egy társasággal szegényebb lett a papírforgatag: a Pharmavit céget felvásárló amerikai Bristol Myers feleslegesnek tartotta friss szerzeményének tőzsdei megmérettetését, mondván: a felvásárlást követően már csupán az alaptőke néhány százalékát birtokolják magánszemélyek, ez az alacsony úgynevezett közkézhányad pedig már nem igényli a nagyobb nyilvánosságot. Mindazonáltal nem az újonnan bevezetett részvények értékének, hanem az általános árfolyam-emelkedésnek köszönhetően növekedett a részvénypiac kapitalizációja: az 1995. évi 330 milliárd forintról az elmúlt év végére 790 milliárd forintra. De hasonló fejlődésről tanúskodnak az egyéb adatok is. Míg tavalyelőtt 87,27 milliárd forintnyi forgalmat regisztráltak a Budapesti Értéktőzsdén, 1996-ban az üzletkötések úgynevezett halmozott értéke megközelítette az 500 milliárd forintot. Az is jól érzékelteti az 1996-os esztendő súlyát, hogy az eddig lebonyolított, valamivel több mint 600 milliárd forintos kereskedelem több mint kétharmada a magunk mögött hagyott évből származik.
A BUX-index az 1528,92 pontos 1995. évi értékről folyamatosan emelkedve az elmúlt év végén már 3800 pont fölé emelkedett, mintegy tükörképeként a világ egyik legnagyobb értékpapírpiaca, a New York-i Dow Jones index hasonló gyarapodásának, amely a januári 5000 pontról lépegetve megközelítette a 7000 pontot. Nem csoda, hogy a tengerentúlról importált hurráhangulat hatása alól a budapesti „kistestvér” sem tudta kivonni magát.
A BUX értékének elmúlt évi, összességében két és félszeres növekedése forintban mérve átlagban 150 százalékos nyereséget hozott a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett és forgalmazott kategóriában szereplő papírokba fektetőknek. Nem csoda, hogy ezzel a hozammal egyetlen más megtakarítási forma sem kelhetett versenyre. A BUX-index egyébként nemzetközi összehasonlításban, dolláralapon számítva is 110 százalékkal zárt magasabban 1996 végén, az év elejéhez képest.
A hazai másodlagos értékpapírpiacon elsősorban azok a befektetők dörzsölhették elégedetten tenyerüket, akik a korábbi évek botladozásait követően kerestek gyógyírt, s ezt – stílszerűen – mindenekelőtt a gyógyszergyári részvényekben találták meg. Ezek a papírok adták meg a jelet az egész éven át tartó árfolyamfellendülésre, hogy aztán fokozatosan átvegyék tőlük a vezető szerepet a Mol tulajdoni érdekeltségei. Pedig az olaj- és gázipari cégóriás 1996 elején politikai csatározások színtere volt, s az effajta körülmények nem igazán szoktak jót tenni egyetlen társaság tőzsdén szereplő részvényének sem.
Azok sem jártak viszont rosszul, akik az élelmiszeriparban szimatoltak jó lehetőségeket. A Pick Szeged részvényesei például különösen az elmúlt év első felében örülhettek részvényeik árfolyam-emelkedésének. S akit nem riasztott vissza a dél-alföldi papírok nyár közepi átmeneti gyengélkedése, az az év második felében – több budapesti részvényhez hasonlóan – minden idők legmagasabb Pick-jegyzésével vigasztalhatták magukat.
Nyáron más is történt a hazai értékpapírpiacon. Nevezetesen sor került a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) már egy ideje várt privatizációjára. igaz, a magas hőfokon izzó várakozások hamar lehűltek. Bár a társaság eredménye nem hagyott maga után kívánnivalót, részvényeinek árfolyama csak nem akart megindulni felfelé. Az év vége felé azonban már minden a rendes kerékvágásba zökkent, így a TVK-befektetők is részesülhettek a hossz jótékony hatásaiból.
Persze megszokhattuk, hogy a győztesek mellett mindig akadnak vesztesek is. Erre a citromdíjas szerepre 1996-ban a tőzsdei parketten immár veteránnak számító Fotex-részvények mellett a Goldsun papírjai kárhoztattak. Utóbbiak ázsiójának csökkenése mindenekelőtt a kibocsátó pénzügyi nehézségekről árulkodó számainak tudható be.
E tény viszont egyúttal azt bizonyítja, hogy a budapesti részvények árfolyama is már egyre inkább a mögöttük álló cégek gazdálkodásával, illetve az azokkal kapcsolatos hírekkel összefüggésben mozognak. A befektetők tavaly már valóban érezhették a nyilvánosság előnyeit, s a tőzsdei szereplést vállaló társaságok is egyre inkább kezdenek hozzászokni ahhoz, hogy – attól függően, részvényeiket melyik (jegyzetti vagy forgalmazotti) kategóriába vették be – negyed-, illetve félévente gyorsjelentés formájában részletesen be kell számolniuk mérleg- és eredménykimutatásuk változásáról.
Persze a nagyobb nyilvánosság ma már nemcsak a hivatalos kereskedésben, hanem a legutóbbi időkig kevésbé átlátható tőzsdén kívüli (OTC) piacon forgó részvények kibocsátóinak is egyre elemibb értéke. Ez utóbbi piac adta például az egyik legnagyobb árfolyamnyereséget felmutató társaságot. Mivel a Budapesti Értéktőzsdére egyelőre még csak két hazai bank, az OTP és az Inter-Európa Bank részvényeit vezették be, a többi pénzintézetekben bízók az OTC-piacon csillapíthatták befektetői éhségüket. Így tettek azok is, akik az időnként kedvezőtlenebbé váló általános klíma ellenére rendületlenül bíztak az ország egyik legnagyobb, ám a kapott állami tőkeinjekciót tekintve a konszolidációban toronymagasan listavezető Magyar Hitel Bank (MHB) sikeres privatizációjában. S nekik lett igazuk: az 1996 elején még a névérték alig 20 százalékán forgó banki papírok árfolyama az év vége felé már 190 százalékra izmosodott, köszönhetően a holland ABN-Amro Bank 229 százalékos privatizációs vételi árfolyamának, amelyet – szokás szerint – nemcsak a 89 százalékos részvénypakettet birtokló államnak, hanem valamennyi befektetőnek biztosítottak.
Végül nem lehet teljes körű az elemzés a hazai tőkepiac mesterséges értékpapírjainak, a kárpótlási jegyeknek a számbavétele nélkül. Már csak azért is indokolt a megemlítés, mert a árfolyamboomból – némi meglepetésre – a kárpótlási jegyek is jócskán kivették részüket. Az alig 150 forintos elmúlt évi záróár egy év alatt 700 forint fölé szökkent, köszönhetően annak, hogy a kormányzat hosszabb ideig tartó hezitálást követően végre ismét adott lehetőséget arra, hogy tulajdonosaik a kárpótlási jegyeket részvényekre cseréljék, mindenekelótt a hazai áramszolgáltató társaságok értékesítése során. Ugyanakkor a busás haszon csatasorba állította a spekulánsokat is, akik ilyenformán jelentősen hozzájárultak a kárpótlásijegy-piac jelentős aktivizálódáshoz.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me