4. A magyar kutatás-fejlesztés finanszírozása

Full text search

4. A magyar kutatás-fejlesztés finanszírozása
A magyarországi kutatás-fejlesztési ráfordítások összege a nyolcvanas évek közepéig folyamatosan nőtt, sőt a növekedés üteme mindig meghaladta a GDP növekedésének ütemét. Ettől kezdve azonban zuhanásszerű csökkenés kezdődött. A K+F-ráfordítások összege 1996-ban 43 milliárd forintot tett ki, ami az előző évi összeget folyó áron számolva csupán 5 százalékkal haladta meg. A ráfordítások GDP-hez viszonyított aránya az 1990. évi 1,61-ről 0,77 százalékra zuhant vissza. Összehasonlításképp az OECD európai országainak átlaga már 1985-ben elérte a 2 százalékot, s a jelenlegi magyar arány az akkori Izland és Írország adatainak felel meg. A csökkenés nem egyformán érinti a különböző K+F-területeket, illetve intézményeket. A változások leginkább a műszaki tudományokat és a fejlesztési tevékenységet sújtják. 1994-es adatok szerint a felsőoktatási kutatóhelyek ráfordításai 1988-hoz viszonyítva reálértéken csak 17 százalékkal, a kutatóintézeteké 56 százalékkal, míg a vállalati kutatóhelyeké 70 százalékkal estek vissza.
A kutatási, fejlesztési ráfordítások legfőbb forrása az állami költségvetés volt. Az elmúlt évek során csak az állami költségvetési forrás növekedése akadályozta meg a kutatási hálózat összeomlását. A költségvetési forrás részesedése a K+F finanszírozásában 64-65 százalékra nőtt. Ilyen vagy ennél nagyobb állami szerepvállalást csak a felzárkózni igyekvő OECD országokban (Portugália 65,6, Görögország 67.9 százalékot) találunk. A vállalkozások K+F-célra fordított saját összegei csupán mintegy kétötöd részt tettek ki. A további forrásokból származó ráfordítások 1990 óta megháromszorozódtak, bár összegük 1995-ben együttesen is csak 7 milliárd forint volt. Ezen belül az elkülönített állami pénzalapok kétszeresére, az egyéb hazai források (pénzintézetek, alapítványok stb.) háromszorosára emelkedtek. Külföldi vagy nemzetközi szervezetek is egyre hatékonyabb szerepet játszanak a hazai K+F-tevékenység támogatásában, arányuk az összes ráfordításból 1995-ben elérte a 4,7 százalékot. A hazai nonprofit szektor kutatástámogatási szerepe még igen gyenge. Az 1994 elején működött 11 884 alapítvány közül csupán 5,5 százalék támogatta valamilyen formában a K+F-tevékenységet és a felsőoktatást. Ez körülbelül 650 alapítványt jelentett. 1994-ben például 40 nagy alapítvány, köztük néhány jelentős külföldi pl. Soros, Fulbright, Sasakawa) összesen 1,1 milliárd forintot tudott adományozni kutatásra és felsőoktatásra. A K+F területén létrejöttek nagy alapítványi együttesek, úgynevezett burokalapítványok is, amelyekhez ma már több kis alapítvány, alapítványi felsőfokú intézet és kutatóintézet is tartozik. Ezek közül a legjelentősebb a német Fraunhofer típusú intézetek mintájára létrejött Bay Zoltán Alapítvány és ennek kutatóintézet-hálózata.
Az állami finanszírozáson belül a kutatóintézmények és a felsőoktatási kutatóhelyek fenntartási költségeinek fedezetére az alapellátás szolgál, melyet a költségvetés az egyes tárcák, illetve a Magyar Tudományos Akadémia számára oszt ki. Ugyancsak fontos szerepet játszanak azok a témafinanszírozásra szolgáló, korábban elkülönítetten kezelt, állami pénzalapként működő nagy kutatástámogató pályázati rendszerek, illetve alapok, amelyeket a költségvetés 1996-tól az egyes tárcák felelősségéhez rendelt. Ezek az Országos Tudományos Kutatási Alap (OTKA) kivételével elvesztették a rájuk vonatkozó önálló törvényes megalapozottságukat is.
Az alapkutatásokat támogató (de a tudományos eredmények létrejöttét elősegítő infrastruktúra fejlesztésére is felhasználható) 1986-tól működő OTKA vezető testülete az OTKA Bizottság, amely elnökből, két alelnökből (egyikükre a Magyar Felsőoktatási Egyesületek Szövetsége, a másikra az Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsa tesz javaslatot a kormánynak) és 17 tagból áll. A pályázatok megközelítőleg tíz hónapig tartó elbírálását három (25–35 tagú) szakterületi kollégium keretében független opponensek és szakzsűrik végzik. A zsűrik és a kollégiumok összetétele háromévenként változik. Az OTKA felügyeletét a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára látja el. Az OTKA rendelkezésére 1995-ben és 1996-ban egyaránt 1,7 milliárd forint állt, 1997-ben ez az összeg 2 milliárd forintra nőtt.
A Parlament 1996-ban elfogadta a kormány javaslatát és 120 millió forintos összeggel létrehozta az Akadémiai Kutatási Pályázatot (AKP). Ennek célja a magas színvonalű tudományos kutatás támogatása és felzárkóztatása a nemzetközi irányzatokhoz. Az AKP legfőbb testülete a 9 tagú stratégiai döntéshozó tanács, amelynek élén az MTA elnöke áll, titkára az MTA főtitkárhelyettese, tagjai pedig az Akadémia három küldöttén kívül az MKM, az FM, a Népjóléti Minisztérium és az OMFB egy-egy delegátusa. Az 1996. évi első – kiemelt témák megjelölése nélküli – pályázati forduló meghatározó szempontja az interdiszciplinaritás előmozdítása és a pénzek elaprózásának elkerülése volt. A pályázatok elbírálását az MTA tudományos osztályainak bevonásával a szakmai kollégium végzi, amelynek elnöke az MTA főtitkára, társelnöke az Akadémia alelnöke. Tagjai az akadémiai tudományos osztályok, valamint az AKT kuratóriumai által küldött képviselők, tudományterületenként egy-egy fő.
A Művelődési és Közoktatási Minisztérium felügyeli az egyetemeken folyó kutatás számára is nyitott Felsőoktatási Fejlesztési Alapprogramok pénzeit. A pályázatok kiírását, a prioritások kitűzését, a nyertesek kiválasztását a 15 tagú FEFA bizottság végzi. A pénzeszközök felhasználása a legelőnyösebb ajánlat alapján történik, ugyanakkor a megvalósítás szakmai felelőssége a nyertes intézményeké. A FEFA finanszírozására 1996-ban világbanki kölcsönszerződés alapján 66,7 millió dollár és a kölcsönhöz kapcsolódó, legalább ugyanekkora hazai forrás állt rendelkezésre. A kölcsönt a költségvetés fizeti vissza meghatározott idő alatt. A Központi Műszaki Fejlesztési Alapprogram (KMÜFA) az alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés, valamint a K+F-infrastruktúra állami támogatásának közvetlen eszköze. Ezzel az alappal az azt kezelő Országos Műszaki Fejlesztési Bizottságot felügyelő Ipari és Kereskedelmi Minisztérium rendelkezik. Az OMFB a KMÜFA felhasználását nyilvános pályázati rendszereken keresztül végzi. A KMÜFA összege tíz év alatt 10 milliárd forintról alig 3 milliárd forintra csökkent. A pályázatok elbírálásának közbülső lépései különböző szakértői kuratóriumok segítségével zajlanak. A végső döntéshozó szerv a legfeljebb 15 tagú OTKA Tanács. Ennek tagjaira az ipari miniszter az érdekelt tárcák vezető tisztségviselői, valamint a K+F szakmai és érdek-képviseleti szervezeteinek javaslatait figyelembe véve, független szakértők köréből tesz javaslatot. A kormányzatot képviselő tagok száma azonban nem érheti el a testület összlétszámának felét.
A különböző minisztériumok kutatástámogatási pénzalapjainak elkülönített jellegét az 1992-es államháztartási törvény megszüntette, ezért ezek azóta csupán kiemelt feladatokként szerepelnek a tárcák költségvetésében. Az 1996-os költségvetésben ilyen volt a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium 100 millió forintos, kutatási feladatokra szolgáló alapja, a Földművelési Minisztérium 182 millió forintos, agrárkutatási feladatok támogatására szolgáló alapja, valamint a Művelődési és Közoktatási Minisztérium kutatási alapja. A Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium kutatás-fejlesztés címén elkülönített 100 millió forintja, valamint a Népjóléti Minisztérium korábban kutatások támogatására rendszeresített, mintegy 120 millió forintja azonban az 1996-os költségvetésben már nem volt egyértelműen beazonosítható. A megmaradt öt elkülönített állami pénzalap (Útalap, Vízügyi Alap, Munkaerő-piaci Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Központi Környezetvédelmi Alap) közül csak a Vízügyi Alap nevezett meg 100 millió forintot K+F-munkák céljaira.
Az államháztartási kiadásoknak nem egészen egy százaléka szolgál a kutatási és fejlesztési ráfordítások pénzügyi forrásaként. A ráfordítások kétötödét a vállalkozási kutató-fejlesztő helyeken használták fel. A vállalkozási szektor ráfordításainak háromnegyede a feldolgozóiparba, egyhatoda mezőgazdasági szektorba jutott, a fennmaradó nem egészen tíz százalékon osztozott a többi terület. A felsőoktatási kutatóhelyek K+F-támogatása a GDP-hez képest nem változott olyan drasztikusan, mint az összes hazai K+F-ráfordítás: 1989 és 1994 között 0,26 százalékról 0,22 százalékra csökkent. A felsőoktatásnak a hazai K+F-forrásokból való részesedése a fenti időszakban 13,2-ről 25,5 százalékra emelkedett, ez azonban ötvenszázalékos reálérték-csökkenést takar, és messze nem fejezi ki a felsőoktatási kutatásnak a hazai K+F-területen elért 60-70 százalékos súlyát. Az 1997-es költségvetésben a felsőoktatási kutatás támogatására 1,6 milliárd forintot irányoztak elő.
A kutató-fejlesztő intézetek és a felsőoktatási kutatóhelyek a fenti összegeken kívül tudományos célú szolgáltatásra 1113,.8 millió forintot (az 1990. évinek 168-5 százalékát), termelő tevékenységre 720 millió forintot (az 1990. évinek 24,5 százalékát) fordították. A ráfordításokon belül öt év alatt alapvetően megváltozott a tevékenység-típusok megoszlása. Az alap- és alkalmazott kutatások 1990. évi kétötödös aránya 1995-re kétharmadára emelkedett, míg a kísérleti fejlesztésre felhasznált összegek 56-ról 35,7 százalékra mérséklődtek. A pályázati úton elnyerhető – 1997-ben mintegy 800 millió forint összegű – kutatástámogatási forrás elosztásáról a tárca által létrehozott 11 tagú kuratórium dönt.
Az 1995. évi 42,3 milliárd forint K+F-ráfordítás 11,7 százaléka (4,7 milliárd forint) beruházásra szolgált. Ez az összeg folyó áron számolva 42,1 százalékkal volt magasabb az 1990. évinél, de a nemzetgazdasági beruházásokból így is csak 0,5 százalékkal részesedett. A beruházások jelentős része, 79,5 százaléka a gép- és műszerbeszerzés volt, amelynek több mint kétharmadából importgépeket vásároltak, de ez lényegesen nem változtatta meg a kutatóhelyek korszerűtlen gép- és műszerállományát. Építésre, bővítésre 422 millió forintot, az összes beruházás 9 százalékát költötték.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me