Szabványosítás

Full text search

Szabványosítás
A NATO-szabványosítás átfogó célja a szövetség katonai ereje, hatékonyságának növelése.
a) Hadműveleti szabványok azok, amelyek a jövő és/vagy a jelenlegi katonai gyakorlatra, eljárási módra vonatkoznak.
b) Anyagi szabványok átfoghatják a gyakorlati termelést, valamint az anyagok részletes felsorolását. Az anyagok komplett rendszereket foglalnak magukban (ideértve a fegyverrendszereket és a biztosító parancsnoki, vezetési és hírközlési rendszereket is). Ide soroljuk még az alrendszereket, a készleteket, elemeket, alkatrészeket és anyagokat, továbbá a fogyóanyagokat (beleértve a lőszert, üzemanyagkészleteket, anyagi készleteket és a fogyó alkatrészeket).
c) Adminisztratív szabványok például a gazdasági statisztikai jelentések.
A NATO-országok felelnek saját fegyveres erőik felszereléséért és ellátásáért, így azután ők hozzák meg a végső fejlesztési, gyártási és anyagbeszerzési döntéseket. Ezeket a döntéseket a komplex nemzeti és multinacionális katonai, gazdasági, technikai és politikai tényezők befolyásolják. A főbb NATO-parancsnokok felelőssége az egységesítési követelmények felállítása, továbbá javaslatok kidolgozása a szövetség katonai ereje hatékonyságának növelése érdekében.
Négy szabványosítási szint van.
a) Kompatibilitás: két vagy több cikknek, egy eszköz összetevő elemeinek vagy az anyagoknak az ugyanabban a rendszerben vagy környezetben, egymás kölcsönös zavarása nélküli működési képessége.
b) Interoperabilitás: a rendszerek, egységek, haderők képessége a más rendszereknek, egységeknek, haderőknek való szolgáltatások nyújtására vagy azoktól a szolgáltatások elfogadására.
c) Csereszabatosság: két vagy több eszköz olyan jellemzőkkel rendelkezik, melyek a teljesítményben vagy a tartósságban egyformák, és ki lehet cserélni az egyiket a másikkal.
d) Közös jelleg: egy állapot, mely akkor következik be, amikor az egyének szervezetek vagy nemzetek csoportjai közös doktrínákat, eljárási módokat vagy eszközöket használnak.
A szabványosítás olyan fokú, hogy egészen részletes kérdésekkel is foglalkozik. Egy példa: az egységes üzemanyag-koncepció célja, hogy az egységes üzemanyag, nevezetesen az F–34-esnek a szárazföldi telepítésről katonai repülőgépek, gépjárművek és eszközök harctéri működtetéséhez való felhasználáson keresztül maximalizálja az eszközök interoperabilitását. 1986-ban megállapodás született arról, hogy a szárazföldi telepítésű katonai repülőgépek részére egy közös repülőturbina üzemanyag, az F–34-es váltsa fel az F–40-est. Az a váltás, amely most az F–34-est elérhető készenlétbe helyezte, az országokat tanulmányokra és próbákra sarkallta, hogy a dízelüzemű motorokban F–34-es üzemanyagot használjanak az F–54-es gázolaj helyett. A további fejlesztés eredményeként, amint az országok dízelmotorokra cserélték a benzinüzeműeket, csökkent a benzinfelhasználás. Az ilyen trend nem egyforma arányban jött létre, mivel ez függ az országoknak az új katonai gépjárművek és eszközök beszerzési elveitől. Az egységes üzemanyagnak számos logisztikai előnye van a harctéren vagy a felelősségi körzeten kívüli békefenntartói küldetésekben, de a legfőbb haszna az üzemanyag-ellátási lánc leegyszerűsödésében csúcsosodik ki.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me