Szovjet–amerikai szerződés az atomfegyverek két csoportjának teljes felszámolásáról

Full text search

Szovjet–amerikai szerződés az atomfegyverek két csoportjának teljes felszámolásáról
1987. december 8-án, Washingtonban, a harmadik Gorbacsov–Reagan találkozón írták alá a leszerelés történetének legnagyobb jelentőségű szerződését a közepes hatótávolságú és a rövidebb hatótávolságú atomfegyverek teljes felszámolásáról.
A szerződés hatálya a következő szárazföldi telepítésű atomfegyverrendszerekre terjed ki: 1000–5500 km-es (közepes) hatótávolságú ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek (angolul: cruise missile = utazó lövedék; oroszul: krilataja raketa =szárnyas rakéta); 500–1000 km-es (rövidebb) hatótávolságú ballisztikus rakéták.
A szerződő felek kötelezettséget vállaltak, hogy teljes egészében megsemmisítik jelenleg szolgálatban tartott vagy fejlesztési stádiumban lévő 1000–5500 km-es (tehát közepes hatótávolságú) szárazföldi telepítésű ballisztikus rakétáikat és robotrepülőgépeiket a szerződés hatályba lépésétől számított három esztendő alatt; 500–1000 km-es hatótávolságú hadműveleti-harcászati balilsztikus rakétáikat a szerződés életbe lépésétől számított másfél esztendő alatt.
Ez a szovjet–amerikai fegyverzetcsökkentési szerződés a teljes fegyverrendszerekre vonatkozik. A fegyverrendszerként való megsemmisítés azt jelenti, hogy a fegyvereken, azaz az atomtölteteken és a célba juttatásukra szolgáló ballisztikus rakétákon, ill. robotrepülőgépeken kívül fel kell számolni mindenekelőtt az indításukra szolgáló berendezéseket, szállítóeszközeik speciális részeit, továbbá a tárolásukkal, hadi használható, ill. harckész állapotban tartásukkal és indításhoz való elkészítésükkel összefüggő, helyhez kötött és mozgó, ún. kisegítőberendezéseket.
Maga a szerződés általában utal a megsemmisítendő fegyverrendszer elemekre, a szerződés szerves részét képező memorandum azonban típusonként részletesen tartalmazza a megsemmisítésre ítélt berendezéseket és részegységeket.
A szerződés a fegyvereken kívül a megsemmisítendő eszközöket két nagy csoportra osztja fel: helyhez kötött építményekre és mozgó berendezésekre. A legfontosabb megsemmisítendő eszköz az indítóállvány, amely egy helyhez kötött típus (R–12/SS–4) kivételével gumikerekes járműre vagy vontatott utánfutóra telepített szerkezet. Az új szovjet–amerikai szerződés a két fegyverrendszer összes létező példányának megsemmisítését írja elő. Tehát nemcsak azokét, amelyeket a harcoló alakulatoknál vagy tábori raktárakban tartanak, hanem azokét is, amelyek központi raktárakban, gyártó- ill. javítóüzemekben, lőtereken, kiképző-oktató bázisokon vannak.
A szerződés részét képező memorandumban a felek az 1987. novemberi állapotnak megfelelően pontosan megadták, hogy hol (pontos földrajzi koordináták szerint), milyen katonai szervezetnél, melyik fegyverrendszerből, milyen – megsemmisítésre ítélt – alkotóelemeket tartanak.
A memorandumban közzétett telepítési adatokból az is nyilvánvalóvá vált, hogy az összes szovjet közepes hatótávolságú rakéta a Szovjetunió területén helyezkedik el, míg a rövidebb hatótávolságú szovjet rakéták egy részét az NDK-ban és Csehszlovákiában telepítették.
Az amerikai közepes hatótávolságú atomfegyverek telepített példányai a nyugat-európai NATO-országok területén vannak. A Pershing–2 rakéták összes telepített példányát az NSZK-ban, a BGM–1096 robotrepülőgépekét az NSZK-ban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Belgiumban és Olaszországban telepítették. Az összes Pershing–1A rakétát az Egyesült Államokban lévő raktárakban tárolják konzervált állapotban. A szerződés és a megsemmisítési folyamatról intézkedő jegyzőkönyv pontosan tartalmazza a felszámolásra kerülő fegyverrendszer-alkotóelemek megsemmisítésének módszereit.
A megsemmisítési műveleteket előre meghatározott, egymással kölcsönösen egyeztetett körzetekben kell végrehajtani.
A hordozórakétákat a szilárd hajtóanyag felrobbantása, a fémszerkezetek szétvágása, bezúzása útján kell megsemmisíteni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me