A proliferáció kihívása

Full text search

A proliferáció kihívása
A fegyverzetkorlátozás terén tapasztalható sok pozitív fejlemény ellenére a tömegpusztító fegyverek és célba juttató eszközeik globális terjedése komoly aggodalmat kelt a szövetség kormányaiban, mivel aláássa a nemzetközi biztonságot. A NATO-tagországok miniszterei ismételten kifejezésre juttatták ezzel kapcsolatos aggodalmukat, hangsúlyozva, hogy a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása az együttműködésen alapuló biztonság és a nemzetközi stabilitás lényeges eleme. Kiemelték, hogy intézkedések szükségesek a tömegpusztító fegyverekhez tartozó felszerelések és technológiák engedély nélküli exportjának megakadályozására. A NATO több országa technikai és anyagi segítséggel támogatja a nukleáris fegyverek felszámolását a volt Szovjetunió területén. A kétoldalú segítségnyújtási programokról az Észak-atlanti Tanács által 1992 februárjában létrehozott nukleáris fegyverekkel foglalkozó ad hoc csoportban folytatnak konzultációt. Az Észak-atlanti Együttműködési Tanács összes tagja hangot adott a tömegpusztító fegyverek terjedésével kapcsolatos aggodalmának a NACC nyilatkozataiban, hangsúlyozva, hogy nagy fontosságot tulajdonítanak az e téren kifejtett erőfeszítéseknek.
A hagyományos fegyvereknek a jogos védelmi szükségleteket meghaladó mennyiségben történő szállítása különösen a feszültséggel terhes térségekben, szintén fokozza a konfliktus veszélyét és csökkenti a viták békés rendezésének esélyeit. A szövetség ezért teljes mértékben támogatja az ENSZ által 1992-ben létrehozott fegyverzeti nyilvántartást a hagyományos fegyverek világszerte történő eladásának visszafogására. A NATO az EBEÉ keretében élenjárt olyan javaslatok előterjesztésében, amelyek a fegyverzetek terjedése megakadályozására általában, de különösen a hagyományos fegyverek szállítására vonatkoztak.
Fontos lépést jelent a vegyi fegyverek globális terjedésének megakadályozására vonatkozó egyezmény (CWC), amely 1993. január 13-a óta nyitva áll aláírásra Párizsban. Hatályba lépése után az egyezmény, amelyet több mint 150 ország írt alá, betiltja a vegyi fegyverek előállítását, beszerzését, átadását, raktározását és alkalmazását. Egy ezzel összefüggő területen további pozitív fejleményként könyvelhető el, hogy megerősítették az 1991-ben a harmadik áttekintő konferencián a biológiai és mérgező fegyverekről létrejött egyezményt (BTWC), és folytatódnak az erőfeszítések, hogy az egyezmény ellenőrzésére megfelelő rendszert dolgozzanak ki.
1994 decemberi ülésükön a NATO külügyminiszterei ismételten hangsúlyozták, hogy nagy fontosságot tulajdonítanak ezen lényeges fegyverzetkorlátozási feladatok teljesítésének, valamint annak, hogy átfogó tilalmat fogadjanak el a fegyverek előállítására alkalmas hasadóanyagok gyártására.
A XIII. sz. függelék tartalmazza az 1963 és 1994 között létrejött főbb fegyverzetkorlátozási szerződések és a szövetségre vonatkozó megállapodások kronológiáját.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me