A NATO és Oroszország: kézfogócska

Full text search

A NATO és Oroszország: kézfogócska
A NATO és az Oroszországi Föderáció közötti kapcsolatokról, együttműködésről és biztonságról szóló, május 27-én Párizsban aláírt 16 oldalas alapokmány preambuluma leszögezi, hogy a NATO és Oroszország többé nem tekinti ellenségnek egymást, és gyökeresen új viszony kiépítését kezdi meg. Ezt a konzultáción és együttműködésen alapuló új kapcsolatrendszert a NATO és Oroszország az Állandó Egyesített Tanács létrehozásával intézményesíti a párizsi aláírást követő négy hónapon belül. A külügy- és a védelmi miniszteri, valamint vezérkari főnöki szinten évente legalább két-két alkalommal, a nagykövetek, illetve katonai képviselők szintjén havi, egyébként pedig szükség szerinti rendszerességgel ülésező és akár államfői szinten is összehívható tanács együttes döntéshozatalt és cselekvést feltételez. Méghozzá a közös érdeklődésre számot tartó biztonsági kérdések lehető legszélesebb körében, így például az euroatlanti térség biztonságával és stabilitásával összefüggő témákban, a konkrét válságok, a konfliktusmegelőzés, a közös hadműveletek és a békefenntartás ügyében, továbbá a biztonságpolitikával és a katonai doktrínákkal kapcsolatos információcserét, a fegyverzet-ellenőrzési és nukleáris biztonsági kérdéseket, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását illetően. A tanács működésében a konszenzus elve érvényesül, akár konzultációról, közös megnyilatkozásról, vagy cselekvésről van szó. A dokumentum ugyanakkor hangsúlyozza: a benne foglalt rendelkezések „semmilyen szakaszban sem adnak vétójogot a másik fél cselekedetei felett, nem sérthetik vagy korlátozhatják sem a NATO, sem Oroszország független döntéshozatalhoz és cselekvéshez való jogát”.
Hasonló, patikamérlegen kimért kompromisszumok jegyeit viseli az alapokmány katonai ügyekkel foglalkozó negyedik fejezete, amely az utolsó pillanatig nyitott kérdéseket hivatott rendezni. A NATO tagállamai megerősítik azt az Észak-atlanti Tanács 1996. december 10-i ülésén jóváhagyott nyilatkozatot, miszerint „sem szándékuk, sem tervük, sem okuk nincs arra, hogy az új tagállamok területén atomfegyvereket telepítsenek”, s arra sincs szükség sem most, sem a jövőben, hogy „megváltoztassák a NATO nukleáris helyzetének vagy nukleáris politikájának bármely szempontját”. Ezen túlmenően azonban az alapokmány azt is rögzíti, hogy a NATO-nak nincs szándéka, terve és oka atomfegyver-tárolókat létesíteni az új tagállamok területén, sem új objektumok építése, sem a meglévők alkalmassá tétele révén.
Nem született számszerű megegyezés arról, hogy a NATO mekkora hagyományos haderőt telepíthet az új tagállamokba anélkül, hogy azt Moszkva barátságtalan lépésnek tekintené. A dokumentum szó szerint átveszi az Észak-atlanti Tanács március 14-én kelt nyilatkozatát, miszerint „a jelenlegi és a belátható biztonsági környezetben a szövetség a kollektív biztonsággal összefüggő és egyéb küldetéseit a szükséges belső operativitásról, az integrációról és a csapaterősítési képességről való gondoskodással és nem jelentős haderők pótlólagos állomásoztatása útján fogja megvalósítani”. Ehhez az oroszok kedvéért most azt is hozzáfűzték, hogy a NATO a fenti feladatoknak megfelelő arányos infrastruktúrára fog támaszkodni. Annak tisztázását azonban, hogy mi értendő jelentős haderők és arányos insfrastruktúra alatt, elodázták az európai hagyományos haderők korlátozásáról szóló, úgynevezett CFE-szerződés módosításáig.
Az 1990-ben kötött megllapodás felülvizsgálatának célja, hogy a mainál lejjebb húzza meg a szerződés hatálya alá eső fegyverzetek – harckocsik, páncélozott harcjárművek, tüzérségi eszközök, harci helikopterek és repülőgépek – mennyiségének országonként maximálisan megengedett felső határát. Addig is, amíg a tárgyalások folynak – az új nemzeti kvótákat 2001-re kellene érvényesíteni –, a NATO és Oroszország önmérsékletet tanúsít, és a mostani szinten befagyasztja hagyományos haderőit, hacsak „jogos biztonsági érdekeik” mást nem diktálnak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me