A Nemzeti Színház tervpályázata

Full text search

A Nemzeti Színház tervpályázata
A Művelődési és Közoktatási Minisztérium – a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium közreműködésével – az Új Nemzeti Színház építészeti kialakítására 1996. december 16-án országos, nyilvános és névaláírásos tervpályázatot írt ki. A pályaművek bírálatára 1997. április 16-tól május 24-ig került sor a tervpályázat lebonyolításával megbízott Főber nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnöki Rt. hivatalos helyiségében. A kiírást 136-an vették ki, a Főber Rt. címére 73 csomag érkezett be. Végül a zsűri 71 pályaművet részletesen elbírált, két pályaművet nem talált erre alkalmasnak (24. és 73.). A Bíráló Bizottság egy hónapos tevékenységéről, a pályaművek bírálatáról folyamatos jegyzőkönyv készült. A folyamatos jegyzőkönyv mellékletét képezi a pályaműveket tartalmazó csomagok felbontásáról felvett bontási jegyzőkönyv. A tervpályázat átfogó megállapításai és hasznosításának szempontjait az összefoglaló értékelés tartalmazza. minden pályaműről részletes bírálat készült. A díjazásban, illetve a megvételben részesített pályaművek a kiíró szerv tulajdonába kerülnek. Az azokban foglalt megoldásokért a pályázat csak a feltalálói, illetve a szerzői jog körében a személyhez fűződő jogok illetik meg. A Bíráló Bizottság a bírálattal kapcsolatos iratokat a Nemzeti Színház kormánybiztosának adja át megőrzésre.
A zsűri elnöke
Dr. Fiala István építész, kormánybiztos
A zsűri tagjai
– Aczél Gábor építész (Magyar Urbanisztikai Társaság)
– Eltér István építész (Fővárosi Önkormányzat)
– Dr. Ferkai András építész (Magyar Építészek Szövetsége)
– Grosser, Helmut (Németország)
– Ham, Roderick (Nagy-Britannia)
Hofer Miklós építész (Magyar Építészek Szövetsége)
– Kapitány József építész (Magyar Építészek Szövetsége)
– Karsay Károly építész (V. kerületi önkormányzat)
– Dr. Kollár Lajos mérnök (Mérnöki Egylet)
– Kovács Imre építész (Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium)
– Ötveczky Miklós gépészmérnök (Norvégia)
– Sylvester Ádám építész (Magyar Építészek Szövetsége)
– Szegő György építész (a színház-szakmai szervezetek képviseletében)
A pályázat előadója
Dr. Somogyi Botond építész (Művelődési és Közoktatási Minisztérium)
Jogi szakértő
Dr. Kiss Sándor
A bírálóbizottság a pályaművek értékelése alapján egyhangú határozattal úgy döntött, hogy a legjobb megoldásokat tartalmazó pályaművek között van olyan pályamű, amelyet megvalósításra javasol. A Bíráló Bizottság szótöbbséges határozattal úgy döntött, hogy csak egy díjat ad ki.
A bírálóbizottság egyhangú határozattal megállapította, hogy a 25-ös és 38-as bírálati sorszámú pályaművek kiemelkedő színvonalúak, díjban azonban azért nem részesíthetők, mert a kiírás egyes feltételeit nem teljesítették. Erre való tekintettel ezeket a pályaműveket – rangsorolás nélkül – kiemelt megvételben részesítette.
A bírálóbizottság szótöbbséges határozattal úgy döntött, hogy 1-1 millió forintos megvételben részesíti azokat a pályaműveket, amelyek racionális, műszakilag korrekt részmegoldásaikkal, vagy egyéni, sajátos építészeti hangvételükkel – egymással össze nem vethető módon – a Bizottság által értékelhető megoldást nyújtottak.
A bírálóbizottság az egyes pályaművekkel kapcsolatosan hozott döntéseire tekintettel a végeredményét az alábbiak szerint állapította meg:

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me