A szamosújvári gör. kath. elemi tanitóképző.

Full text search

A szamosújvári gör. kath. elemi tanitóképző.
A szamosújvári gör. kath. egyházmegye tanitójelöltjei kezdetben a naszódi tanitóképzőben nyertek képesitést.
1869. évi julius 2-án* arról értesitette e szamosújvári püspökséget, hogy az ottani határőrvidéki alapokból többé fentartani nem lehet és hogy az eddig utalványozott 2000 forint a legutolsó utalványozás lesz. Ennek folytán elhatározta az egyházmegye, hogy a tanitóképzőt a püspök székhelyén állitja fel, s miután erre alap nem volt, az egyházmegye területén levő hitközségek segélyét vette igénybe vagyis bizonyos összeg hozzájárulására szorittattak s az így begyült pénz képezi jelenleg is fentartási alapját.
Vallás- és közokt. miniszt. 8595. sz. a.
A tanitóképző 1869 október 15-én nyilt meg s e hó 22-én kezdetét vette a tanitás két osztályban, 50 növendéket három tanár tanitott. A tanfolyam 1877–78. tanév végéig két éves volt, a következő évben a III-ik osztálylyal bővült olyképen, hogy a 3-ad évesek a 2-od éves növendékekkel tanittattak egy és ugyanazon tanteremben, vagyis egyik évben a II-ik osztályra, a következő évben a III-ik osztályra kiszabott 186tananyag adatott elő váltakozó rendszerben vagy két tanteremben három osztály.
E rendszer azonban igen megnehezitette a tananyagnak kellő feldolgozását, ez okból a tanárok azt inditványozták, hogy az osztályok különittessenek el egymástól s így legyen három éves tanfolyam és három tanterem. Az elkülönités folytán keletkezett óratöbblet szükségleteinek pedig eleget tesznek; megvalósitása az 1891–92. tanév elején be is következett.
Az intézet igazgatói kezdet óta a szamosújvári gör. kath. székeskáptalan tagjai voltak, sorrendben ezek: Sorbán Mihály 1869–1887. Az egyházi zeneirodalomban tette nevét emlékezetessé. Kerticze Özséb 1891-ig. – Pápiu János 1901-ig. Meghalt 1902-ben. Az egyházi és népiskolai irodalom terén számos és kiváló becsü munkájával örökitette meg nevét. – Bene Sándor kanonok 1901/2. tanévtől, volt tanitóképző tanár, kerületi tanfelügyelő, most nagyprépost, azon fáradozik, hogy a jelenlegi 3 éves tanfolyamot 4 évfolyamuvá fejlessze.
Tanárok: Demian Athanáz 1869. – Secui János. – Bene Sándor 1872–75, ezután szamosújvárnémethi esperes, majd kanonok, jelenlegi igazgató. – Huza Lázár. – Nyegrutziu Fekete Miklós, állitott nyomdát Szamosújvárt, szerkesztette Mika Sándorral Preotulu Romanu scolast. stb. és a Scola czimü folyóiratot 1875-től 1890-ig. Amicul familiei négy számát. Brassó, 1881-ben. Önálló munkája: Nume vita! Collectione deversuri pentru occasiuni funebralia arangita prin … Szamosujvár, 1883 és 1895. Számos czikket irt. Jótékonyságát minden körben ma is hálásan emlegetik. – Páska György, czikkei a tanügyi és szépirodalmi lapokban, – Pordea Vazul, jelenleg püspöki titkár, theologiai tanár. – Dr. Drágos Gyula, számos tanügyi czikkeivel tünt föl. – Mika Sándor, társ-szerkesztője volt a Scola-nak. – Borgován Vazul, 1877–88. Termékeny iró, módszeres tankönyvei a román tanügyi irodalomban kiváló helyet foglalnak el. – Suciu László 1878 óta. – Hodoreán János 1880–1891., jelenleg szamosújvári fegyintézeti lelkész, szentszéki ülnök. Munkái: A szamosújvári fegyintézet multja. Szongott K. és Vajnával; Bibliai történet, népiskolák számára. – Less László 1888–93. – Boros Vidor 1891 óta. Szerkesztette Scola poporala cz. lapot, s kinek részben erre vonatkozó adataimat köszönöm. – Dr. Fábián Péter. – Hosszu János 1894–96. – Vajda Dénes. – Prodán János. – Lovag Fehrentheil Frigyes. – Veniss Gyula gazdasági szaktanár; gazdaságtan, gyümölcstenyésztés köréből számos czikke jelent meg. A járványos és ragályos állati betegségekről czimü művét Kaposvárt 1871899-ben adta ki. – Demián József. – Moráriu Tivadar. – Berán János zenetanár.
Az intézet könyvtára 360 kötetből áll.
Gör. kath. elemi iskola 1856-ban létesült a Kandia városrészben. 1869 óta a Viz-utczában a tanitóképzővel egy udvaron, annak gyakorló iskolájául szolgál, tanitója kezdet óta Boér János.*
Nevelés- és okt. cz. művem 487–488. l.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me