a Losoncziak és Bánffyak nemzedékrendéhez.

Full text search

a Losoncziak és Bánffyak nemzedékrendéhez.
A Turul 1883. évf. I. füz. 22. lapján a 4. jegyzetben az mondatik, hogy I. Tamásnak I. Dezső fián kívül több fia nem volt, és hogy a grór Lázár Miklós által idézett helyen, tudniillik a gróf Zichy-család okmánytára II. 456. lap, igazában 467. lapján a rról, hogy I. Tamásnak II. Tamás és István is fiai lettek volna, – egy szó sincs.
Minthogy azonban gróf Lázár Miklós úr a Századok 1880. évf. 734. lapján a Zichy cs. Okmánytára II. kötetének nem lap számára, hanem az oklevélnek sorszámára hivatkozik, a mire a t. gróf engem figyelmeztetni szíveskedett, és a minek valóságáról utánnézés után személyesen is meggyőződtem, örömmel helyre igazítom a (szem okozta) tévedést, és az idézett gróf Zichy-család Okmánytára II. köt. 456. számú oklevele alapján, mely ott a 607–609. lapokon található, igazoltnak látom, hogy a Turul I. füzet 23. lapján álló I. Tamásnak I. Dénesen kívül csakugyan még II. Tamás és István nevű fiai is voltanak.
Sőt szíves örömmel veszi velem együtt az érdeklődő közönség a t. gróf úrnak azon adalékát is, mely szerint az I. táblán II. László 1460 évben vajda (Turul I. f. 23. lap.) Zsófia nevű leányának férjét is fölfedezé, a ki is Zoby Mihálynak volt első felesége, gróf Kemény Józsefnek Diplom. Transív. appendixe VIII. kötetebeli 1503. évi okleveles adat szerint.
NAGY IVÁN.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me