A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság

Full text search

A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság
f. évi október hó 8-án Nagy Imre másodelnök elnöklete alatt választmányi ülést tartott, melyen Dr. Szádeczky Lajos vál. tag beszámolt a M. Történelmi Társulat ez évi erdélyi kirándulása alkalmából Erdélyben talált czímeres nemes levelekről. Ugyancsak ő átadta a Béldi István úr által társaságunknak ajándékozott czímeres levelet, melyet Bethlen Gábor 1625. jan. 18-án állított ki Bélmegyeri Domokos János részére. A társaság köszönetét fejezi ki az ajándékozónak.
Folyó ügyekre kerülvén a sor, a titkár bejelenti a következő tagajánlásokat: Alapító tagokúl 200 frtnyi alapítványnyal: Gr. Esterházy Ferencz Devecserben, Gr. Mayláth György főispán Zavaron, Gr. Csekonics Endre Zsombolyán; 100 frtnyi alapítványnyal Beőthy Ákos orsz, képviselő Budapesten (mindezeket ajánlja Br. Radvánszky Béla). Pártoló tagúl: Id. Br. Huszár Károly orsz. képviselő Budapesten (ajánlja az elnök). Évdíjas tagokul: Br. Orczy Andor Újszászon (aj. Petrovay György) és Csatai Tuczentaller Gyula Zágrábban (aj. a titkár). Az ajánlottak megválasztattak a társaság tagjaiúl.
Ezután a titkár a pénztárnoknak az év elejétől okt. 8-ig szóló kimutatását terjesztette elő. E szerint:
Bevétel volt
1746 frt 17 kr.
Kiadás
146 frt 69 kr.
Készpénz maradvány
199 frt 48 kr.
A Nemzetségi Zsebkönyv alapja
Bevétel
850 frt – kr.
Kiadás
160 frt – kr.
Maradvány
690 frt – kr.
 
A pénztárnok kimutatása tudomásul vétetett.
A választmány ezután a titkár indítványára a folyó évi nagygyűlés napját deczember hó 3-ára határozza. A nagygyűlés tárgysorozatát pedig a következőkben állapítja meg: 1. Elnöki megnyitó beszéd. 2. Titkári jelentés. 3. Pénztári kimutatás. 4. Ipolyi Arnold emlékezete, Deák Farkas vál. tagtól. 5. Mohácsi vész előtti czímeres levelek sorozata, bemutatva a társaság egy tagja által. 6. A társaság elnökségének megválasztása.
Letelvén a társaság fennállásának első öt éve; az alapszabályok értelmében nemcsak az elnökség, hanem a tisztikar is újra választandó. Ez utóbbi megválasztásának napjául a választmány a jövő (1888) évi jan. hó végén tartandó első választmányi ülés napját tűzte ki.
A nyilvános ülést rövid zárt ülés követte. A jegyzőkönyv hitelesítésére Dr. Szádeczky Lajos és Széll Farkas vál. tagok kérettek meg.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me