I. Gergely választott esztergomi érsek (1298–1303) származása.

Full text search

I.
Gergely választott esztergomi érsek (1298–1303) származása.
A fejetlenség és romlottság azon korában, mely a XIII. századból a XIV. századba átkisértett, Gergely választott esztergomi érsek egyike volt a tiszteletre méltóbb jellemeknek.
Bővebben értekeztem róla nehány év előtt,* a mikor már erősen hangsúlyoztam azon kételyemet, mintha a nevezett Gergely a Katpánok nemzetségéből való volna.
Lásd az Uj Magyar Sion XVII. kötetében megjelent ily czímű értekezésemet: «Miklós, ostiai püspök, követsége Magyarországon».
Pray György volt az első, ki fölállította a tételt, hogy Gergely valószínüleg a Katpánok sarja.* E tételt aztán a Monumenta Ecclesiae Strigoniensis nagyérdemű szerkesztője széles tudományával bőven kifejtette.
Pray, Specimen Hierarch. Hung. I. 164, d) jegyzet: «Probabiliter frater comitis Ceeney de genere Katapany».
Okoskodásának menete így indul meg: Gergely, mielőtt esztergomi érsekké megválasztották, esztergomi kanonok volt. Igy van ez megírva XI. Benedek pápa levelében.* És csakugyan épp azon időtájt, 1294-ben, valamint 1297-ben III. Endre király említ Gergely nevű esztergomi kanonokot, a Cene ispán testvérét a Katpán nemzetségből, kinek atyjául András ispánt nevezi.*
Theiner, Monum. Hung. I. 406.
Árpádk. új Okmt. V. 168. X. 139.
Ez úton jutott Gergely érsek nemzetséghez, atyához és testvérhez, kikhez leszármazásának semmi köze.
A föntebbiekkel szemben, ugyanis, a pozsonyi krónika azt állítja a választott esztergomi érsekről, hogy Botond fia, s akkor, midőn megválaszták, a székesfehérvári egyháznak volt kincsőrzője.*
M. Florianus, Fontes domest. IV. 41: «Electus… ecclesie (Strigoniensis) erat Gregorius, filius Wotend, custos tunc Albensis ecclesie».
A pápa Bodod (helyesen: Botond, helyesebben: Botond fia) Gergelynek nevezi őt.*
Theiner i. h.
A Monumenták éleselméjű szerkesztője is észrevette, hogy «inextricabilem contra descendentiam hanc dificultatem obmovent Chronicon Posoniense et Benedictus papa; primum nempe Gregorium filium Wotend seu rectius Botond, alter Bodod… rectius… filium Botond appellant. Papa ergo patrem Gregorii Botond, Andreas vero rex Andream appellat. Ambo autem coaevi et maxime auctoritatis; quis ergo horum aberravit et cui credundum?»
E kérdésre nem nehéz a felelet. Hisz Endre király sehol se mondja, hogy az általa említett Gergely kanonok egy személy a választott esztergomi érsekkel. Ellenben a krónikás és a pápa egyenesen magáról az érsekről beszélnek és atyját Botondnak nevezik.
Ez úton kellett tehát megindúlnom és Botond-fia Gergelyt keresnem, ha Gergely érsek leszármazását megtalálni akartam. Találtam pedig a következőket:
1274 szeptember 11-én megjelent a székesfehérvári káptalan előtt nemes Csapoli Kázmér fia, János, és kijelenté, minthogy örökösei nincsenek, Csapol (ma: Csapdi) nevű birtokának 25 márka értékű részletét feleségének, Botond ispán nővérének hitbér czímén átadta. A nemes asszony pedig ugyanezen részbirtokot testvére, Botond ispán fiainak: Péter és János ispánoknak, nemkülönben Gergely mester-nek rokoni szeretetből ajándékozta. Ugyanez alkalommal a nevezett Péter, János és Gergely, a Botond fiai, a csapoli birtok egyéb, 45–60 márkát érő részeit is megvették Csapoli Jánostól, azzal a kötelezettséggel, hogy őt és nejét éltök fogytáig mindennemű szükségessel ellátják.
Ismétlődik ezen adás-vevési szerződés ugyancsak a székes-fehérvári káptalan előtt 1291 augusztus 2-án és szeptember 23-án, és kiterjed Csapolon kívűl Halmadra is, azaz Csapoli János összes birtokaira. Azonban Gergely mester ekkor már nem a szerződő felek, hanem az oklevelet kiállító káptalanbeliek közt, mint a székes-fehérvári egyház kincsőrzője, custosa szerepel, míg János ispán mellett Péter bánnak czímeztetik.*
Hazai Okmt. VI. 198, 369. VII. 223.
Ezek után, ha nem is apodiktikus hitelességgel, de nagy valószínüséggel állíthatom, hogy Botond-fia Gergelyre, ugyanarra, ki mint választott esztergomi érsek Anagniban, 1303 szeptember 7-én, VIII. Bonifacius pápa védelmében vérét ontotta, rátaláltam.
Lássuk immár, ki volt Botond és mik fiai?
I. Károly király Egerben, 1306 május 6-án kiadott levelében, tekintetbe vevén Botond fiainak: Péter bánnak és János ispánnak hadi érdemeit, megengedi nekik, hogy Bikcse nevű helységökben vámot szedjenek, s egyúttal a szedendő vámpénz mennyiségét is meghatározza.* Kitetszik ebből, hogy a Botond fiai Bikcse birtokosai.
Anjouk. Okm. I. 111.
Ugyanezen király 1318 januárius 17-én kelt levelében Botond-fia Péter bánnak és fiának Mihály mesternek, a kik az országba érkeztekor hűségesen hozzácsatlakoztak s azóta el nem hagyták, a birtokaikkal szomszédos Szent-László földét adta.*
Hazai Okltár, 191.
1338 október 1-én pedig ugyancsak I. Károly király Bikcsei Péter bán fiainak, a patvarkodásban elitélt Mihálynak, idősb és ifjabb Miklósnak birságait 30 márkára szállította le.*
Anjouk. Okmt. III. 506.
1344-ben néhai Péter bán fiai: Bikcsei Mihály és a két Miklós, azonképpen János ispán fia, Bikcsei Veres Mihály, összes birtokaikon: Szent-Lászlón, Csapolon és Bikcsén megosztoztak.*
Anjouk. Okmt. IV. 436. – Fejér, CD. IX/I. 268.
1354-ben végre Bikcsei Darabos Miklós Bikcse őt illető harmadrészének felét, nemkülönben a bikcsei vám harmadát Veres Mihály, trencsényi várnagynak zálogba adta.*
Anjouk. Okmt. VI. 170.
Mindezekből világos, hogy Botond és fiai ősi birtoka az akkor esztergommegyei, ma fehérmegyei Bikcse volt, melytől vezeték nevöket kölcsönözték.
A Bikcsei név illeti meg tehát Gergely érseket is, mint (erősen hiszem) e család sarjadékát, egyszer azért, mert az időben más Botond fiaival, kik előkelő szerepet játszottak, nem találkozunk; aztán mert Botond két másik fia, Péter bán, tudniillik és János ispán épp oly törhetlen hűséggel csatlakoztak Károly Róberthez, mindjárt annak az országba jövetelekor, mint Gergely választott esztergomi érsek; végre azt se kell egészen figyelmen kívűl hagynunk, hogy Gergely papi pályáját a szomszédos székesfehérvári káptalannál kezdette.
Bikcse a XIII. és XIV. században nem ritkán szolgál keresztnévül. Minthogy pedig némely Bikcseiek levelében Bekecs is előfordúl, azt vélem, hogy a Bikcse név Bekcse-, Beke-, Benedekből származik. – Bikcséből hangcsere által lett a mai Bicske.
Volt egy, nagyon szétágazott Bikcse nemzetség (genus Bycchey) is.* De vajjon az esztergommegyei Bikcseiek e nemzetséghez tartoztak-e? annak nyomát nem találtam.
Hazai Okmt. VIII. 69. – Árpádk. új Okmt. IX. 138, 319.
Azt se tudom, ha vajjon a maig virágzó Bicskeyek, kikről Nagy Iván töredékes közléseket ad,* ezen fehérmegyeiektől származtatják-e magokat?*
MO. családai, II. 100.
Egykori országos képviselőtársam, Bicskey Kálmán, a pestmegyei Bicskéből származtatta magát.
Végül álljon itt Gergely mester családjának e kis leszármazási táblája:
N.; Botond.; Csapoli Jánosné, 1274.; Péter, bán, 1274–1318.; János, ispán, 1274–1318. Neje Boztehi Anna.; Gergely mester, vál. esztergomi érsek 1274–1303.; Veres Mihály, trencsényi várnagy, 1344–1354.; Mihály, 1318–1344.; Darabos Miklós, 1338–1354.; Miklós 1338–1344.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me