Telegdi Csanád (1322–1330)

Full text search

Telegdi Csanád (1322–1330)
a Csanád nemzetségből, kit az egri káptalan egyszivvel-lélekkel választott az egyházmegye püspökévé 1322-ben.* Nem csoda, Csanád nem csupán nagy származású váradi prépost volt; de már akkor országos nevű férfiú s a király udvari embere. Látni való volt, hogy Eger nem fogja állandóan a magáénak mondhatni a nagyra termett püspököt.
Az egri káptalan ez évről már választott püspöknek írja őt. (Nagy Imre: Anjouk. Okmt. II. 58. l.) Megerősítést Esztergomból a rákövetkező évben kapott, melylyel Theophil prépost az érsek nevében jóváhagyja a választást (Egri kápt. Num. I. Div. I. Fasc. I. frust. 10.)
És nyolcz éves főpapi kormányzata után fenmaradt hivatalos levelei habár elég tisztességes csomagot tesznek is ki; de történelmi ereklyéinek pecsétbeli hagyományát okiratai számának daczára is nagyon fogyatékosnak kell nyilvánítanunk. Ünnepélyesebb kiadványoknál használt nagy pecsétével alig tudunk beszámolni, kisebb esetekben használt gyűrűpecséte meg épen visszaadhatlan marad.*
A Kállay cs. lban található 1324-ki birói levele zárlatán csupán pecséttöredékeket láttat. (Nagy Imre: Anj. II. 132. l.) A Károlyi grófok családi levéltára ezen évből szintén mutat föl Csanád-féle oklevelet, mely azonban a többinél nem szerencsésebb, minthogy élő pecséttel ez sem bir, csupán a «monorú pecsét nyomaival». (Károlyi Okmt. I. 59. l.) A budai országos levéltárban őrzött eredeti birói levelén 1325-ből, melyben az újhelyi pálosok és Ágoston-rendűek között intézkedik bizonyos malom-ügyben, a hátlapra nyomott «hosszúkás» alakú pecsét maradványai mutatkoznak csupán. (Nagy Imre: Anj. II. 203. l.) 1326-ban az egri minoritáknak megengedi, hogy a klastromjok és az Eger vize között fekvő beltelket eladhassák. Itt is kis pecsétének nagysága iránt tájékozódhatunk csupán, mert a lenyomat lemállott. (L. egri kápt. levélt. Num. III. Div. I. Fasc. I. frust. 3.) 1330-ból a sóvári Soós-család levéltárában őrzött hátpecsétes levele sem ér többet az előbbenieknél, mint a mely szintén a pecsétnek csak nyomait tünteti föl. (Nagy Imre: Anj. II. 460. l.)
Mikor a századok rontása elől a függő pecséteknek is csak kis része térhetett ki, természetes dolognak kell tartanunk, hogy a hátlapos pecsétek az utolsóig mind pusztulóba mentek.
De Csanád püspök függő-pecsétes levelei áthagyományozásában korántsem volt oly szerencsés, mint András és Márton püspökök, minthogy körültekintésem szerint ilyenek nem mutatkoznak sem Egerben, sem a magán levéltárakban.
Az egri káptalanban nagy-pecsétes leveleinek csupán nyomaira akadunk.* Egy ideig még reménykedtem az országos levéltárban, hol használható Csanád-féle pecsétet sejtetének a kimutatások, elvégre is azonban arról kelle értesülnöm: hogy biz az csak hitvány töredék és semmire sem használható.
Igy azon főpásztori intézkedésben, melylyel a kanonokok számát 20-ról 15-re apasztja.
A Csanádok nemzetségének czímere talányszerű ugyan, de nem ismeretlen tárgya a magyar czímertannak;* de nem is erre, a háttérbe szorúlt csóka-madárra, hanem a főpapi pecsét egyházi motivumaira, vagyis oltárábrázolatának tárgyára 133és műkivitelére lettünk volna és vagyunk kiváncsiak.
A nemzetség jelvénye varjú, mely azonban holló-nak is nézhető. V. ö. Br. Nyáry Albert: A Heraldika vezérfonala 71, 213. ll.
És szükségből legyen szabad esztergomi pecsétével kárpótolnunk magukat Egerből való távozásának mindjárt első évéből,* miután izlése és a kor szükséglete annyira megtetszik ezen is, hogy méltán tekinthetjük pótlónak püspöki pecséte eshető fölmerüléseig.
1331-ben kelt leveléről csüng le, melyben köszönetűl, hogy az egri káptalan egyhangúlag választotta püspökének, Deméndet, mint szerzeményes birtokát, ajándékozta oda. (Egri kápt. mag. levélt. Numerus IX; divisio I; fasciculus unicus. Türk Frigyes barátom gondos rajza után.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me