Vélemény Pápa város czímere felől.

Full text search

Vélemény Pápa város czímere felől.
Mélyen tisztelt választmány!
Azon megtisztelő felszólításra, melyben a m. t. igazgató választmány Pápa városának 1439-ik évből származó czímerére nézve véleményemet kérte, következőkben van szerencsém válaszolni:
Pápa város czímere a küldött rajzban: két – alól egymást keresztező – pálmaág. Nézetem szerint ilyen czímert Albert király 1439-ben alig adományozhatott. A pálmaág mint önálló czímeralak egyáltalán nem fordúl elő, még a heraldika hanyatló korszakában sem, annyival kevésbbé a XV. század első felében, noha mint czímeralakok attributumát, emberi alak kezében, oroszlán karmában, galamb csőrében stb. gyakran találjuk. Az egymást keresztező két pálmaág később, a czopfheraldika korában is, csak a pajzson kívül, mint annak kerete, mint külső dísze lett alkalmazva.
Pápa város czímerének meghatározására nézve erős útbaigazító támpontot nyerünk az Altenburger-Tagányi-féle «Magyarország czímertárá»-ban, hol az I. rész 50. tábláján Pápa város czímerét két egymást keresztező liliomos pálcza, u. n. Glevenstab képezi. Ezek – mint a jogar egy neme – szintén hatalmi jelvényt jelképeznek s ilyen jelvényeket, vagy családi czímereik egyes részleteit régibb királyaink szívesen adományozták kedvelt városaiknak kegyeik jeléül. Zsigmond király még tovább ment, midőn Miskolcz város czímeréűl saját mellképét adományozta s ez csak későbbi értelmetlenség folytán vált az adományozó intentióitól teljesen elütő czímeralakká.
Nézetem szerint Pápa város czímerének hiteles megállapításának a két egymást keresztező liliomos pálczát kell alapúl felvenni s mintegy ennek hitelességét megállapítandó, kutatni a városra vonatkozó régibb sphragistikai emlékek után.
95A mi a pecsét sphragistikai compositióját illeti, az a pecsét mezejének ügyesebb felhasználása mellett egészen helyes, de szükséges, hogy a czímert magában foglaló pajzs, a czímert tartó térdeplő alak, (az 1834-ik évi pecséten strucztollas föveget viselő nő, a «Czímertár»-ban valószínűleg helyesebben: koronás királyi alak) s kiséretűl és a térnek tetszetős kitöltéseűl alkalmazott holdsarló és csillag jobban kitöltsék a pajzs mezejét, mint az 1834-ik évből származó pecséten, hol a pecsét mezejéhez viszonyítva az alakok kicsinyek s nagy síkot hagynak üresen.
Midőn ezekben szerény véleményemet a t. választmánynak előadni szerencsém volt, kiváló tisztelettel maradtam
kész szolgája
Csoma József.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me