A család eredete és első ősei.

Full text search

A család eredete és első ősei.
A Petkieket mindig a székelység főemberei közt látjuk. Benkő Erdélyről irt ismeretes munkájában őket Csíkszékből származtatja, s némelyek 98közülök, miként látni fogjuk, csicsói előnévvel is éltek, mi ezt megerősítni látszanék; de ezt, itteni birtokukkal együtt kétségkívül házasság útján nyerték. Másik előnevük, a dersi, Udvarhelyszékbe vezet. Használtak azonban ezeken és az egyik ágnál utóbb megállandósúlt királyhalmin kívül még csányi, pálosi, véczkei, kányádi előneveket is, melyek közül az utóbbi két helység Udvarhelyszéken, Csány pedig Tordamegyében, Királyhalma és Pálos, valamint a magát a családnevet adó Petek az erdélyi Fejérmegyében volt. Ez csak azt bizonyítja, mit más dolgozatunkban már megemlítettünk, hogy nálunk az előnevek korán sem valami jogi jelentőségű s adományozástól függő, hanem csak a bármi természetű és eredetű birtoktól s lakhelytől származtatott, merőben esetleges megkülönböztetések voltak, melyeket csak később a szokás állandósított meg családainkban.
Kétségtelen, hogy e család tagjainál is a legelső jelző, mely akkor vezetéknév s egyszersmind előnév is volt, a Petki név szintén így keletkezett; de hogy Petek helység volt-e bölcsője, vagy a szomszéd székelyföldről származván ide, talán csak birtokot nyert itt s ide települt, az iránt semmi adat sem áll rendelkezésünkre. Annyi a báró Bálintitt leveltár nemsokára idézendő 1580-iki okleveléből bizonyos, hogy a Petki család már ekkor a székelységhez tartozott; mit a megnevezésénél használt «agilis» jelző, mely nálunk bármely rendfokozatú székelyt, nem pedig félnemest jelöl, kétségtelenné teszen.
Petki János kanczellárnak alább ismertetendő 1607-iki diplomájában e család már 400 év óta nemesi renden virágzónak van írva. Sajnos, hogy adataink ily messzire nem terjednek. A legelső okleveles adatot a nagy szebeni szász nemzeti levéltárban II. 161. szám alatt találtuk. Ez V. László királynak 1455 január 22-én kelt rendelete, eredetiben, papíron, rányomott vörös pecséttel. Előadja benne a király, hogy a hét székbeli szászok panaszt emeltek, miszerint némely erdélyi nemesek őket foglalások- és rablásokkal károsítják; nevezetesen Vingárti Geréb János, a Bolyaiak, a rákosi Sükösd (Sykws) s Gerendi Miklós ellen szól a panasz, mely ezután áttér a Petkiekre e szavakban: «Petrus filius Georgii et Michael filius Johannis ac Dominius de Pethky ac nonnulli wolachi prćfatis exponentibus per furta et latrocinia et alios actus potentiarios diversa damna et nocumentorum genera hactenus intulissent et ductim inferre non cessarent».
Ebből láthatólag már akkor legalább is három ágon álltak a Petkiek, noha egymással való összeköttetésük tekintetében felvilágosítást nem találunk. Ez oklevelben találkozunk legelőször Petki Domokos nevével is, ki a családi levéltár szerint is első ismert törzse a családnak, «de Petek» előnévvel, s kinek életéről Mike az 1471 Kőváry pedig az 1499. évszámot jegyzi föl. Az előbbi évszámot – valószínűleg ez is Domokosunknak előhaladott korára esik, – az oklevelekkel megegyezhetőnek tartva, még elfogadhatjuk, de a Kőváry-féle 1499-ik év legfeljebb egy ekkor kelt oklevélre vonatkozhatik, melyben az előbb élt Petki Domokos említve lehetett.
A mi az eme törzstől való leszármazást illeti, az már egészen másként indul meg a családi oklevelek szerint, mint a hogy az eddig megjelent családfák adják, melyek Domokosnak egyes unokáit helyezik fiai gyanánt, s utóbb még több mindenfélét összezavarnak.
Báthori Kristófnak 1580 február 14-én kelt osztoztató parancsa ugyanis így szól: «exponitur nobis in persona nobilis agilis Michaelis Mykeos, filii condam Joannis Mykeos de Zabola ex generosa olim domina Catharina, consorte sua, filia dudum Francisci Petky, filii Georgii, filii olim Dominici Petky de Petek, qualiter ipse exponens cum nobilibus agilibus Joanne et Stephano Petky de Pálos, filiis condam Thomć, filii dudum Antonii, filii Joannis, filii prćmemorati Dominici Petky de Pethek, ac Michaele similiter Petky iuniore, filio condam Georgii, filii prćfati Antonii, filii dudum dicti Joannis, filii olim antefati Dominici Petky de Pethek prćdicta, in totali portione possessionaria in possessione Kyralhalma . . . . . ćqualem divisionem facere . . . vellet.»
A leszármazás az imént felsorolt nemzedékekre nézve tehát teljes hitelességgel meg van állapítva. De negatív irányban nem következtethető ez okmányból az, hogy a közös törzsből csakis az ott megnevezettek származtak volna; mert akármely ízen úgy a felperesek mint az alperesek ágán még más oldalrokonok és elágazások is lehettek; s vagy mert ki voltak elégítve, vagy mert a peres birtokból nem birtak, esetleg mert kiegyeztek vagy külön perben szerepeltek, e peres okmányba nem foglaltattak be.
Az itt megismert leszármazás kiegészítésére tekintetbe kell tehát vennünk az egyéb forrásokat is, s a mi chronologiai szempontból megállja a birálatot s a régibb genealogiák egybehangzó s más adatokkal egyező részleteit képezi, 99azt, az okleveles hitelességűtől megkülönböztetett nyomással, szintén felveszszük táblánkra.
Domokos két fiával, kikről fennebbi oklevélidézetünk emlékezik, már Mátyás király I478 május 6-án Budán kelt oklevelében találkozunk, egy teleki és szederjesi beiktatáshoz, ők levén királyi emberekül kiküldve.* A megkülönböztetésben, mely e kifejezésekkel: «Johannes de Pethky aut Georgius Pethky de Ders», Jánosnak csak a nevét is adó régi petki előnevet, ellenben Györgynek már a dersi jelzőt tulajdonítja, kezdetét látjuk a két főág különválásának, melyek közül az egyik a dersi előnevet tartotta meg, a másikban pedig több változatok után a királyhalmi lett állandóvá.
Szabó Károly, Székely okmt. I. k. 224. l.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me