Kis Bálint: Az Árpádok királyi vére Magyarország családaiban.

Full text search

Kis Bálint: Az Árpádok királyi vére Magyarország családaiban.
Budapest. 1895.
Magyarország ezredéves fennállása ünnepének küszöbén genealogiai irodalmunk egyik érdemes munkása baczka-madarasi Kis Bálint egy merésznek tetsző állítás bebizonyításával lepte meg a hazai genealogia művelőit. Ez állítás az, hogy a honalapító Árpád nem csak az általa megszerzett földet hagyta ránk örökül, hanem vérét is, mely a leányági leszármazás révén nemesi családaink nagy részébe átment.
Hogy az Árpádok családjának nőivadékai több ízben léptek házasságra belföldi családokkal, az már régibb idő ótaismeretes volt. Régebben ismeretesek voltak I. Béla egyik (bizonytalan nevű) leányának házassága Lambert ispánnal, II. Géza leányának Margitnak házassága András somogyi ispánnal és Mózes nádor házassága Erzsébet herczegnővel. Ujabban még néhány összeköttetésről nyertünk tudomást, u. m. Domokos bánnak és fiának Borsnak rokonsága III. Béla, II. András és IV. Bélával, Dénes comes rokonsága II. András leányával Jolánnal, III. Béla egyik leánya és a Hunt-Pázmán nembeli Buhen rokonsága és Rosztiszló házassága IV. Béla leányával Annával.
Látjuk ebből, hogy Árpádházi királyaink és a magyar nemesi családok közt elég összekötő kapocs volt. Azonban, sajnos, ez összeköttetések legnagyobb részénél csak alig egy-két ízig vezethetjük le az utódokat. Egyetlenegy kivétel van, hol a leszármazás egész a jelenkorig, szakadatlanúl megállapított genealogiai sorrendben levezethető. Ez eset Mózes nádor házassága.
Egész napjainkig általánosan elfogadott tény gyanánt szerepelt, hogy Mózes (Moys) nádor neje IV. Béla király leánya Szabina volt. Legújabban Wertner Mór hadat izent e felfogásnak, azt állítván, hogy Szabina, noha kétséget nem szenved rokonsága a királyi családdal, IV. Béla leánya nem lehetett. Azonban Wertner ez eredménynél megáll, s azt, hogy ki volt tehát Moys nádor neje, nem kutatja. Már pedig, miután Moys nádor vitte le tovább a genealogiai leszármazást, e kérdés első rangú fontosságú.
Kis Bálint jelen munkájában, tüzetesen foglalkozva ép Moys nádor házasságával, e kérdést is tárgyalás alá veszi. Ismeretes, hogy a Szabina név egyedűl csak Turóczyban fordúl elő. A Kis Bálint által csoportosított okleveles adatokból kitűnik, hogy hiteles forrásokban (oklevelekben) Moys nádor neje egyáltalán nincs megnevezve, és hogy a Fejér által kiadott okmányokban 144előforduló Szabina név interpolatio, mert az eredeti okmányokban a Szabina név nem fordul elő. Kis Bálint Turóczy adatát abból véli megmagyarázhatónak, miszerint Turóczy tudta azt, hogy Moys neje IV. Béla leánya volt, s tudta azt, mit munkájában (az 1768-iki kiadás 235. lapján) mond, hogy IV. Béla Szabina nevű leánya Kis-Szeben (tótul Sabinov) várost birta, s tőle kapta a nevét is, tehát azt következteté, hogy Moys neje Szabina volt. Ezen adat alaptalan volta ép a fentebb említett okleveles kimutatás által ki van mutatva. Kis Bálint azonban nem elégszik meg ezzel, hanem egy lépéssel tovább megy, s kutatja, ki volt tehát Moys nádor neje. E tekintetben a Margit-legendára támaszkodva kimutatja, hogy a nádor nejének neve Erzsébet vala. Hogy ki volt ezen Erzsébet, arra nézve Kis három feltevést koczkáztat meg. Erzsébet vagy 1. András somogyi ispántól származott, ki II. Géza leányát Margitot vette nőül, vagy 2. azonos Erzsébettel, III. Béla unokájával, ki Buhen comes neje volt, vagy 3. Rosztiszlónak volt leánya Annától, IV. Béla leányától, tehát IV. Béla unokája. Maga Kis Bálint az utolsó esetet tartja a valóságnak leginkább megfelelőleg. Moys ezen házasságából négy leány származott. Kettő Judith és egy ismeretlen nevű apácza lett a Nyulak-szigetén lévő zárdában, egy hasonlókép ismeretlen, ki a Héder nemből származó Henrik bán és Erzsébet, a Puk nemből származó Medgyesi Miklós erdélyi vajda, Móricz fia felesége volt.
E két leány közül az első által alapított család nem származott messze le. Az Erzsébet által alapított család vitte le tovább a leszármazást. Erzsébet, illetve Miklósnak két fiuk volt, Erzsébettől született Móricz mester, s vagy tőle, vagy Miklósnak II. nejétől, István (?) kinek ága azonban unokáiban kihalt, Erzsébet fia Móricznak két gyermeke volt, Simon bán, kinek ága hasonlókép nem sokára kihalt, és Anna, ki somlyói Báthori László neje volt. Ezen család, a Báthori-család vitte aztán tovább a leszármazást. Báthori László családjától kezdve megszakítás nélkül vezethetők le a genealogiai sorozatok egész napjainkig. Ezen leszármazást szerző ötvenhét nemzedékrendi táblán mutatja be nekünk, kisérve azokat magyarázó jegyzetek és észrevételekkel. Összesen másfélezer családnak kereste fel összeköttetéseit a főtörzszsel, s azon meglepő s lélekemelő eredményre jut, hogy csaknem ezer ma is virágzó magyar nemzetség vezeti vissza leszármazását a közös törzsre: honfoglaló Árpád törzsére. Az Andrássy, Apponyi, Bethlen, Migazzi, Radvánszky, Széchenyi stb. stb. családok több száz más élő családdal büszkén mondhatják el, hogy az ő ereikben is Árpád vére foly.
A közelgő milleniumi ünnep alkalmával mindenki a mult emlékeihez fordul, s sokszorozott figyelem és érdekkel lapozza át a régi történeti multat földerítő műveket. A magyar nemességre nézve, mely közel ezer éven át intézte a haza ügyeit, szebb emléket, mint Kis Bálint művét, alig fog nyujtani valaki.
–Y.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me