Georgius T. Turchányi S. J. Tabellae Chronographicae ad solvenda diplomatum data. Oeniponti, librari academica Wagneriana. Kis 8-…

Full text search

Georgius T. Turchányi S. J. Tabellae Chronographicae ad solvenda diplomatum data. Oeniponti, librari academica Wagneriana. Kis 8-r. XVI oldal és IV táblázat.
Majdnem minden esztendőben megjelenik egy-egy «összevont,» «zsebben hordozhátó», «levéltári kutatásokhoz való» korszámító könyvecske, hogy miért, azt legfeljebb a szerkesztők tudnák megmondani, de a használók bizonynyal nem. A ki okleveleket használ valamely levéltárban, az kétségtelenül csak adatokat keres, melyeknek helyben való feldolgozásáról szó sem lehet, nincs tehát szükség dátumaik feloldására sem, a miből világos, hogy a szóban forgó könyvecskék meglehetősen fölöslegesek.
Ilyen levéltári használatra szánt időszámító-táblák feküsznek most is előttünk. Szerzőjük sokalotta a szokott 35 naptártáblát, nagynak, hordozhatatlannak az ilyet tartalmazó kézikönyveket s összevonta az egészet egy kis füzetkébe és 4 táblára. Csakhogy míg p. o. Horváthnál a táblák formátuma kis 8-rét, s az egész füzet kényelmesen zsebbe tehető, addig Turchányi atyáéi tokba téve nagy 8-rétet adnak ki (160x126 cm.) és zsebben nem igen lehetne hordani őket.
Hogy aztán a dátumok feloldása ezen táblák segélyével sokkal nehezebb, mint a 35 naptáras munkákéval, az összevont voltuknak természetes következménye. A munka berendezése és használati módja különben a következő:
Van négy tábla, kettőn (Ia, Ib) a mozgó ünnepek vannak felsorolva, keresztbe tett rovataikban az epacták számaival és a vasárnapi betűkkel. A harmadik tábla (II.) a vasárnapi betű és az epacta kikeresésére való, ugyanez tartalmazza az indictiókat. A negyediken (III.) pedig az álló-ünnepek vannak feltüntetve.
Ha már most egy mozgó-ünnepes kéltezést akarok feloldani, úgy a II. számú táblán egyik rovatban megkeresem a századot, másikban az évet, a kettő találkozásánál lelem a szükséges epactát és vasárnapi betűt. Aztán a szerint, a mint a keresett ünnep május 21 előttre vagy utánra esik, az Ia vagy Ib táblát veszem elő, melyen az első függőleges vonalközben megkeresem az előbb talált epacta-számot, a mellette levőben a hozzá legközelebb eső megfelelő vasárnapi betűt, s ennek vonalán a 35 rovatból a szükséges dátumot. Megjegyzendő, hogy ha véletlenül a keresett vasárnapi betű és az epacta egymás mellé esnének, úgy a lejebb eső legközelebbi ugyanazon betű veendő.
Ily móddal, még nagy gyakorlat mellett is, még egyszer annyi időbe kerül egy keltezés megoldása, mint a 35 tábla segélyével, de a hiba még sem ebben, hanem abban rejlik, hogy a tévedést a legszigorúbb vigyázat mellett is alig lehet elkerülni. 1330 kis rubrika 1 és 30 közt mozgó számokkal telve, 14x37 cm.-nyi területen! A szerző, a ki saját szavai szerint, két évi használattal győződött meg táblái jóságáról, maga is elvétene száz esetből legalább tizenötöt.
Még kevésbbé praktikus az álló-ünnepek kikeresésére való tábla. Ez t. i. egy összeragasztott borítólapból s egy közbetett mozgatható táblából áll. A felsőn van az egyházi naptár, a napok számai mellett kivágott nyitással, melyen át a hét napjainak az alsóra nyomott nevei látszanak. A margón négy nyiláskán látható a vasárnapi betű, a melyet a II. táblán kikeresvén, addig igazítjuk a III. tábla mozgó-lapját, míg a szükséges vasárnapi betű bukkanik ki a lapszél nyilásán, ekkor van az egész a keresett év naptárára beállítva. Ha azonban a mozgólap húzásánál a borítékot nem épen közepén fogjuk meg, úgy a tábla félre mozdulván, a lap egyik oldalán p. o. az A, a másikon a B jelenik meg vasárnapi betű gyanánt. Gyors munkánál tessék már most ilyesmikre ügyelni!
Turchányi chronographikus táblái mindenesetre 104mutatják, hogy készítőjük nagy szorgalmú és ügyességű, de – igen sok idővel rendelkéző ember; munkájának is csak hasonlókép sok idejű tudósok vehetik hasznát. A kiknek drága az idejük, azok maradnak a régi módszernél és könyveknél.
Varjú.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me