b) István.

Full text search

b) István.
II. Hahold fiáról Mátéról semmit sem tudunk.
István, kit 1267-ben legelőször emlitenek, Fejér Cod. dipl. V/II. k. 430. és 479. l. szerint 1278 márczius 17-én egész Szlavoniának bánja és megkapja IV. Lászlótól a neki tett számos szolgálata elismeréseül Lendva és Németi várakat és a Csörneczszeg nevü helységet. Fejérnek ez adata azonban téves. Egészen eltekintve attól, hogy egyetlen egy más okirat Istvánnak báni méltóságát nem ismeri, teljesen hihetetlen, hogy valaki, a ki már a hatalmas szlavóniai báni méltósággal fel volt ruházva, tizennégy évvel később a királyi tálnokok jegyzőjének szerény tisztségét viselje. Németinek adományozása, illetőleg az egész okmány István fiára Miklós bánra vonatkozik.
Ő is szaporitja gazdagságát; igy megszerzi rokonától Arnoldtól 1291 deczember 13-án a zalamegyei Naratincs és Istvánkatelke nevű helységeket,* 1293-ban az ugyanazon megyében fekvő Porgolczot.*
1 Wenzel, X. k. 59. l.
2 Wenzel, X. k. 133. l.
IV. László halála után III. András pártját fogván, 1291-ben részt vett az osztrák Albert elleni hadjáratban; itt bizonyos Péter, Gosztolyai Fancs egyik fia életét menté, a mit saját életével megfizette; azért adományozta 1292 július 14-én – akkor a királyi tálnokok jegyzője – Fancsnak és fiainak a Gosztolya mellett fekvő dédesfalvai birtokát.* 1298 október 31-én Borsodmegye főispánja, mely minőségben nevezett napon III. Andrástól sok évi érdemei elismeréseül a Vasmegyében fekvő Belmurát kapja.* 1298 június 8-án megveszi a Dráva és Mura közt fekvő Mura, Rednek, Beneszeg és Béla nevű birtokokat;* 1299 május 8-án rokonának Atyasznak cserébe adja Szent-Márton, Kondakor, Bagota és Szélessziget nevű helységeit, melyekért Oltárcz (a hozzátartozó két Palkonya, Biki, Sókfalva, Harangülése, Kalászhölgyvölgy, Szent-György, Ivánülése és két Kútfej falvakkal), Horváti, Szamár, Molnári és Szemenye egy részét kapja.* Utoljára emlitik 1328-ban* a nélkül azonban, hogy abból halálára következtethetnénk. Elhalálozásának évét nem ismerjük.
3 Fejér, Cod. Dipl. VI/I. k. 146. l.
4 Wenzel, X. k. 250. l.
5 Wenzel, X. k. 326. l.
6 Wenzel, X. k. 361. l.
7 Turul, 1896. évf. 149. l., mely 1328-iki pecsétjét megismerteti.
Neje Pécz nb. György fia Dénes volt nádor leánya; unokája megkapja utána 1361-ben a zalamegyei Csörnecz és Csörneföld birtokokból járó leánynegyedét.*
8 Zalai okmtár, I. k. 628. l.
Nem sokkal halála előtt Károly királytól elpártolt, mert Károly 1335 július 27-ikén* 23István fiát Miklóst az atyjától elkövetett károk és erőszakoskodások következményei alól felmenti.
9 Zalai okmtár, I. k. 307. l.
Gyermekei közül az egyetlen Miklóst ismerjük.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me