Gróf Hunyady László. 1826–1898.

Full text search

Gróf Hunyady László.
1826–1898.
A sulyos veszteségek közé, melyek társaságunkat a legutóbbi hónapokban érték, szomorodott szivvel kell iktatnunk az igazgató-választmány egy régi tagjának, gróf Hunyady László valóságos belső titkos tanácsosnak, a magyar főrendiház tagjának a mult év utolsó napján bekövetkezett elhunytát.
Gróf Hunyady László 1826 július 26-ikán született Budán. Katonai nevelést nyert és mint császári katonatiszt, magyar hazafiui szivének sugallatát követte, midőn a függetlenség harczosai sorába lépett. A szabadságharczot mint alezredes és a somogyi honvédzászlóalj parancsnoka küzdte végig és Klapka György oldala mellett, Komáromban érte meg bukását. A közélet ezután csak az alkotmányos élet ujjáébredésekor látta viszont a lelkes magyar főurat, ki 1861-ben tagja volt a feloszlatott országgyülésnek, 1867-től 1872-ig Mosonmegye főispáni tisztét viselte s azontul 1887-ig mint országgyülési képviselő vett részt a politikai küzdelmekben.
A megboldogult a tudományos irodalommal csak mint műkedvelő foglalkozott, de érdeklődése, melylyel a kulturai kérdések iránt viseltetett, nem egyszer juttatott neki jelentékeny szerepet tudományos köreink törekvésének ápolása körül. Ez a meleg érdeklődés hozta őt közelebbi érintkezésbe azokkal a lelkes férfiakkal, a kik a Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság megalapitásán fáradoztak. Az alapitás munkájában teljes buzgalommal részt véve, kezdettől fogva helyet foglalt az igazgató-választmány sorában, s élénk részt vett annak munkásságában. Különös buzgalmat fejtett ki a Nemzetségi Zsebkönyv létesitése körül, s ha többi főuraink követték volna áldozatkészségben az ő példáját, társulatunk bizonyára nem csalódott volna e vállalatához füzött reményeiben.
Halála érzékeny veszteség társulatunkra, mely kegyelettel őrzi elhunytai emlékét s hálával örökiti meg a felvirágoztatása körül szerzett érdemeket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me