Nagy Iván. Családtörténeti Értesitő. Szerkesztik és kiadják: Dr. Komáromy András és Pettkó Béla. I. évf. 5–10. füzet.

Full text search

Nagy Iván. Családtörténeti Értesitő. Szerkesztik és kiadják: Dr. Komáromy András és Pettkó Béla. I. évf. 5–10. füzet.
A Nagy Iván befejezte első évi pályafutását. Előttünk fekszik a takaros kötetet képező évfolyam, a mely úgy tartalmasságánál, mint csinos kiállitásánál fogva előnyösen kiválik a hasonló czélu és irányu szakfolyóiratok közül. A külföld bármelyik genealogiai lapjával nemcsak kiállja a versenyt, de a legtöbbet felül is mulja.
Végig menve az évfolyam tartalmán, úgy találjuk, hogy a czikkek legnagyobb része, hiven a szerkesztők programmjához, a gyakorlati genealogia czéljainak szolgál. Legtöbb helyet foglalnak el a ma is élő (nagyrészt ujabb eredetü) többnyire köznemes családokat illető rövid leszármazások, czimer-ismertetések. Nagyobb, a historiai genealogia körébe tartozó czikk csak kettő van. Az Alaghy család története, Dr. Illéssy Jánostól és a Perényieké a mohácsi vész előtt, Dr. Komáromy Andrástól. Az első egy nagyterjedelmü monografiai munka eredménye, óriási okleveles apparátussal készitve s úgy megirva, hogy még a nem szakembernek is élvezetes olvasmány. A második czikk legfeljebb csak terjedelemre nézve kisebb amannál; belbecse nem csekélyebb az Illéssy dolgozatánál. A rövidebb czikkek közt kiváló az ifj. Reissig Edéé az alsó-köröskényi Thuróczy család leszármazásáról. A Magyarország családai czimü rovatban a Nagy Iván hasonló czimü müve pótlásául a következő nemes családok ismertetését találjuk: Benkó, Berhelyi de Kisbosva, Blaskovich de Ebeczk Bodnár, Bors, Dráveczky, Földy-Doby, Grabarics, Harmos de Hihalom, Horvát de Dralepszka, Horváth, Jeszenszky de Kisjeszen, Kéler, Klein-Arnótfalvy, Knapp-Bányai, Korchmáros, Kovachich, Kubinszky, Lászlóffy, Lévay de Kis-Szecse, Majik de Tarcsa, Marsó de Verebély, Mettal de Frivald, Molnár, Morvay de Alsódraskócz, Nagy de Tasnád, Pekry de Petrovina, Sigray de Bátor, Sipos de Markosfalva, Svaiczer de Aranyidka, Szalatnay, Szana, Szigethy, Tattay, Tóth de Székely, Vass de Szigeth, Vértesy de Vértesalja és Vörösmarty. A rövid, de tartalmas czikkek jórészének Dr. Komáromy András a szerzője; négyet Horváth Sándor irt, kettő-kettő való Angyal Páltól, Benkó Imrétől, egyet-egyet közölnek Doby Antal, Doby István, Jalsoviczky Sándor, Kis Bálint, Kovássy Elemér, Orosz Ernő, Pettkó Béla, Reissig Ede és Sarlay Sámuel.
Két állandó rovat tartalmaz még nagy fontosságu adatokat: Az 1754–55-iki nemesi összeirás lajstroma (közli Illéssy) és a Czimerleirások a királyi könyvekből (közli Pettkó). Sok érdekes apróság van a tárczában: megyei és városi levéltárak czimerleveleinek jegyzékei, családtörténeti kérdések és feleletek s más hasonlók.
Az egyes családtörténeti czikkekhez kifogástalanul stilizált czimerábrák járulnak. Mint különösen figyelemre és elismerésre méltó dolgot ki kell emelnünk, hogy a czimerek nem mint a Siebmacheréi sablónos paizsokba s sisakokra vannak rajzolva, hanem jó másolatai a czimerlevelekben (vagy pecséteken) levő eredetieknek.
Egyetlen, könnyen pótolható hiánya van csupán a Nagy Ivánnak: nincs registere. Ha ez elkészül – s hisszük, hogy a jövő folyam első füzete már hozni fogja az első kötet névmutatóját – úgy a Nagy Iván minden tekintetben nélkülözhetetlen s eléggé meg nem becsülhető segédeszköze leend a hazai genealogiais heraldikai kutatásoknak.
V. E.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me