A Borsódy és Katymári Latinovics család története. Irta Dr. Dudás Gyula. Zombor, 1899. Nyolczadrét. 35. l.

Full text search

A Borsódy és Katymári Latinovics család története. Irta Dr. Dudás Gyula. Zombor, 1899. Nyolczadrét. 35. l.
Bács-Bodrogh vármegye nemesei közt kiváló szerepet játszott mindig a Latinovits család, melynek jelen rövid monografiája jórészt a családi levéltár adatain épült fel. Családi hagyomány szerint Dalmácziából, névleg Cattaróból származik a család, mig más családi tradiczió Velenczéből származtatja azt. Valószinü, hogy a család dalmát eredetü, és a XVII. század vége felé telepedett meg Bácsmegyében a törökök elől menekülő többi dalmát családdal egyetemben. Itt a Latinovits család is, a többi dalmát és szerb családok példájára a határőrvidéken katonai szolgálatot teljesitett, s ebben szerzett érdeméért 1719 szeptember 23-ikán III. Károly által nemesi rangra emeltettett. A nemesi czimer kék mezőben vörös zászlót tartó, aranyoroszlán, a sisakdisz pánczélos, magyar ruhás, kék-vörös tollas sisaku vitéz, kardjával átszúrt török fejet tartva. Szines hasonmása a munka élén van közölve.
A család első birtokait még a XVIII. század elején szerezte, névleg Borsod hegyen, melyre királyi adományt is nyertek idővel. A birtokok közuül Borsod már 1330-ban szerepel okiratilag, mint Becsay Imre tulajdona. A török uralom alatt pusztává lett; 1781-ben telepitették be ujból, 1872-ben községgé alakult át. Birtokai miatt a család különben a mult század végén a királyi kincstárral pörben is állott, azt állitván utóbbi, hogy azokat a nádor adományozta, s ezért külön királyi adományra van szükség. Ez adományt 1815-ben szerezte meg a család. Másik birtoka, a legyesi puszta, régebben község volt, s mint ilyen, még a török korszakban is szerepelt. Erre a birtokra a család 1747-ben szerzett királyi adományt, s azóta folyton birja. E családi birtokokhoz később még Kubaja, Madaras és Katymár járult, melyek az 1745. 1751. illetve 1800. években kerültek a család kezére. E birtokokról a rájuk vonatkozó főbb adatok, még azon időből is, midőn nem a család birtokait képezték, a jelen monografiában röviden össze vannak állitva.
A család őse Tádé, ki a XVIII. század elején halt meg. Vajjon már szülei költöztek-e volt be hazánkban, nem tudjuk, s ezért őt kell a család magyarországi ősének tekintenünk. Ettől az időtől kezdve egész a jelenkorig a család tagjai a katonai és polgári közpályán mindig tevékenyen müködtek. A nemességszerző Dánieltől és Istvántól a család napjainkig szakadatlanul hozható le, a mint ezt a munkához csatolt tábla mutatja.
Az ujabb keletü család levéltárában természetesen hiába keresnénk régibb okleveleket. A levéltár egyáltalán, jóllehet elég gonddal őrizték, meglehetősen hézagos. Oka ennek azon körülmény, hogy a levéltár kezdettől fogva közös tulajdont képezett, s a belőle kikölcsönzött okiratcsomók gyakran odavesztek az egyes családtagoknál. Dudás monografiája a családi levéltárban található nevezetesebb okiratokat is röviden felsorolja. A családi levéltár 1899 óta örök letéteményképen a Magyar Nemzeti Múzeumban őriztetik, anyaga az itt követett módszer szerint korrendben rendezve 3906 drbot foglal magában. A legrégibb eredeti okirat 1697-ből való.
–y

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me