II. Monoszló.

Full text search

II. Monoszló.
II. Egyed tárnokmester és bán nejére vonatkozólag fennebbi dolgozatomban azt mondtam, hogy ismeretlen; ma azon helyzetben vagyok, hogy olvasóinknak bemutathassam.
87Az erdélyi káptalan tanusitja t. i. 1300 június 31-ikén, hogy Egyed mester, P(éter) erdélyi püspök fivére, saját és neje nevében, Mikod bán fiaival, Miklóssal és Péterrel, a köztük már hosszabb idő óta fennforgó peres ügy iránt egyezkedik. Egyed neje Kata pedig Mikod bán fivérének, Imrének, a leánya.
A dolog abból áll, hogy Kata még atyjától bizonyos renolthi birtokrészt 50 márkáért kapta s hogy Mikod bán Kata beleegyezésével e birtokot eladván, az érte kapott összeget saját czéljaira fordította. Ezért átengedte neki Mikod bán dobokai birtokának felét. Most azonban rendbe hozzák a dolgot, a mennyiben Kata asszony, illetőleg férje Egyed mester Mikod fiainak a renolti birtokot visszaadja, ezek pedig érte és Kata leánynegyedeért Szamlény, Debren, Kis-Solymos, Món, Versenytelek, Mikótelke, Karvaltelek és Tiszni nevű helységeket Egyed mesternek átadják. Ha Kata örökösök hátrahagyása nélkül találna meghalni, e birtokokat bárkinek hagyományozhatja.
Egyed mester azonkivül még kötelezi magát, hugy az oroszi és faludi birtokrészeit, melyeket Tiszni, Versenytelek, Kis-5olymos és Debrenért cserébe kapott, Mikod fiainak visszaadja s azon 40 márkát, melyet ő Mikod fiai helyett azoknak Oroszi és Szentjakab nevű birtokainak Gyógyi Miklós és András volt erdélyi alvajda (András fiai) kezeiből való kiváltásáért lefizetett, nevezetteknek elengedi.*
1 «A Magyar Tört. Társulat 1887. évi kirándulása», Századok, 1887. évf. VIII. f.) 45–46. ll.
Monoszló nb. Egyed tárnokmester neje Kata, tehát a Kökényes-Rajnald nb. Mikod bán fivérének, Imrének, a leánya.
Miután tudjuk, hogy Egyednek 1308-ban már férjnél lévő leánya volt és a fennebbi, 1300-ban kiállított oklevél azt kiemeli, hogy Kata esetleg örökösök hátrahagyása nélkül találna elhalni, nem éppen valószinűtlen, hogy a Kökényes-Rajnald nb. Kata Egyednek a második neje, a mi annál is hihetőbb, amennyiben tudjuk, hogy Egyed, ki 1313-ban legalább mint hetven éves ember halt meg (1265-ben már tárnokmester!) kiskorú leányokat hagyott hátra maga után.
Dr. WERTNER MÓR.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me