Tárcza.

Full text search

Tárcza.
A Magyar Heraldikai és Genealogia Társaság igazgató-választmánya folyó évi szeptember hó 27-ikén ülést tartott, melyen Fejérpataky László másodelnök elnöklete alatt Boncz Ödön, Nagy Gyula, id. Szinnyei József, ig.-vál. tagok.. Schönherr Gyula titkár, Áldásy Antal jegyző és Tóth Árpád pénztárnok vettek részt.
Az elnök az ülést megnyitván, Áldásy Antal jegyző felolvasta ifj. Kállay Ubul «A székek megtelepedésének kérdéséhez» czímü dolgozatából, a «Székek és nemzetségek» czimet viselő bevezetést és a Balogh-Semjén és a Borsa nemzetségekről szóló fejezeteket. A dolgozat a Turulban fog megjelenni.
A folyó ügyek élén a titkár bejelentette, hogy gróf Berchtold Richárd 200 frtos alapitványát befizette. Az ig.-választmány ezt örömmel vette tudomásul. Évdijas tagokul megálasztattak: Fogarassyné Kende Klementina susaki lakos (aj. a titkár), ifj. Kállay Ubul földbirtokos, mezőcsáthi lakos (aj. Áldásy Antal) és Szily Dezső földbirtokos, ollári lakos, (aj. a titkár).
Tóth Árpád társ. pénztárnok jelentést tett az egyesület vagyoni állapotáról, mely az ülés napján a következő volt: Bevétel: 4110 k. 97 f., kiadás: 3554 k. 91 f., maradvány: 556 k. 06 f. Vagyonállás: értékpapirokban 24.000 k., kötelezvényekkel biztositott alapitványokban 4800 k., kötelezvény nélküli alapitványokban 1000 k., a középkori czimeralbum és a nemzetségi zsebkönyv alapja 600 k., pénztári készlet 556 k. 06 f., összesen: 30,956 k. 06 f.
A titkár bemutatta a turóczszentmártoni múzeumi tót társaság levelét, melyben a Turul 1886–1899. évi folyamait könyvtára részére árleengedéssel kéri megküldetni. Az ig.-választmány a kérelemnek hely adott s a Turul 1886–99. évi folyamait feleáron, a Tárgymutatót és a Nemzetségi zsebkönyv I. kötetét dijtalanul bocsátja a társaság rendelkezésére.
A f. évi február 22-iki ülés határozatából kifolyólag a titkár intézkedést kérvén a társaságnak a Vörösmarty-ünnepen leendő képviseltetése tárgyában, az ig.-választmány felhatalmazza az elnökséget, hogy a képviselet tárgyában intézkedjék és utasitja, hogy az ünnep alkalmából a székesfehérvári Vörösmarty-körhöz üdvözlő iratot intézzen.
A titkár bejelentette, hogy Komáromi András ig.-vál. tag betegsége miatt nem válthatja be a Nagy Iván felett tartandó emlékbeszéd tárgyában tett igéretét, s magát ez alól feloldani kéri. Az ig. választmány sajnálattal vette a bejelentést tudomásul és utasitotta az elnökséget, hogy az emlékbeszéd megtartása tárgyában a novemberi ülésben tegyen előterjesztést.
Az 1900 február 22-iki ülés határozatából kifolyólag az igazg.-választmány az évi nagygyülést deczember hó első felében, az elnökség által kitüzendő napon, a M. Tud. Akadémia üléstermében rendelte megtartani és napirendjét következőkép állapitotta meg: 1. Elnöki megnyitó. 2. Az üresedésben levő másodelnöki szék betöltése. 3. Fejérpataki László emlékbeszéde Szilágyi Sándor másodelnök felett. 4. Titkári jelentés. 5. Pénztárnoki jelentés. 6. Esetleges inditványok.
Végül a titkár bejelentette, hogy az ig.-választmány kebelében 3 hely van üresedésben, és felkérte az ig.-151választmány tagjait, hogy e helyek betöltésére, valamint esetleg levelező-tagok választására vonatkozó ajánlataikat a novemberi ig.-válaszmányi ülést megelőző napig, tehát november 28-ikáig sziveskedjenek a titkári hivatalhoz beküldeni.
Az elnök a jegyzőkönyv hitelesitésére Boncz Ödön és id. Szinnyei József ig.-vál. tagokat kérvén fel, az ülés véget ért.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me